Chcete teplo vánoc? Podpalte stánky!

Procházeli jste se teď někdy na Staroměstském náměstí? Ne, o ten padlý strom nejde v první řadě. On jen upozornil na popravu vkusu, která se na náměstí již několik let odehrává.


Staroměstské náměstí je pěkné, pokud na jeho ploše není kromě pomníku Jana Husa nic. Nerušený výhled na okolní domy, hezká a příjemná kamenná dlažba. Jakmile na plochu dáte rozlézající se stolečky a židle kaváren, domy jakoby napadla plíseň. A co teprve ty příšerné unifikované vánoční (ale i velikonoční) obchodnické budky. K hnutí tam není a kapesní zloději okrádající turisty mají zelenou. Ve stáncích se neprodává bůhvíjak originální české vánoční zboží, ale obyčejná vánoční konfekce. Taky trička s obrázkem Franze K. a ruské čepice.
Vyvolávat ducha křesťanského svátku v zemi, která je snad nejateističtější v Evropě, jde dost těžko. Upřímná radost z narození Ježíše K. je nám Čechům cizí. Prostě se dávají dárky pod stromeček a basta. O to víc se ale snažíme vánoce vyvolat prostřednictvím umělé výzdoby. A taky pseudopůvodních vánočních trhů. Ty na Staroměstském náměstí jsou ještě o to nesmyslnější, protože je neorganizuje město, „obec“, nýbrž soukromý podnikatel, který z toho má zisk. A město mu na tuhle cingrlátkovou tlačenici ještě přispívá.
Kdybych věřil na symboliku, napíšu, že otec zmíněného J. K. se už na ten bordel dole v Praze, který má být údajně k oslavě jeho famílie, nemohl dívat, a tak seslal na hlavní město vichřici a ta strhla vánoční strom. Jenže to jen přišla studená fronta a ten, kdo měl na starosti ukotvení stromu, ho neuchytil tak, jak měl, protože chtěl asi ušetřit.
Napříště by na Staroměstském náměstí měl stát jen ten strom. Veliký, bez ozdob, třeba jen s kometou na jeho vršku. Větve by ve větru šuměly. Jednoduchý symbol, každý by věděl, že jsou vánoce. A možná by se to líbilo i oběma K-ovým.