Zelená je tráva, fotbal to je rovina

Samozřejmost, s jakou brali rozhodčí pětistovkový úplatek v reportáži v pondělních Faktech, je šokující. Ani jeden se vůbec nesnažil dělat na oko čestného, nechtěl být přemlouván. Rovnou bral jako protřelý podvodník - protože bere každý týden? Úplatky zjevně nejsou v české kopané občasným jevem, ale naopak naprostým automatismem, nedílnou součástí. A všimli jste si, že ti rozhodčí nebyli jedna věková skupina? Jeden starý dědula, druhý docela mladý. A všechny tři pokusy vyšly, tedy stoprocentní úspěšnost. Příšerné.


Už jsem tu několikrát psal na konto českých politiků, o jejich lačnosti po funkcích, penězích, výhodách. Čeští poslanci hrají často hru stejnou jako čeští fotbaloví funkcionáři, hráči, rozhodčí. Je v tom až hrůzná podobnost: absence fair play. Podvádět, uplácet, hrát komedii... Neschopnost brát porážku jako něco normálního, co se stane, ale zároveň co odvane čas, protože tu je další možnost k výhře. Ne – někteří lidé prostě musí vyhrávat za každou cenu, myslí si, že teď nebo nikdy. Teď nebo nikdy platí možná v případě, že se hraje o titul mistra světa. Ale jinak? Kolik zápasů, tolik šancí...
Na fotbalové reportáži byla nepříjemná i další věc: bázeň a neochota lidí jako je Antonín Panenka nebo Ladislav Vízek cokoli k problému říct. Bývalí respektovaní hráči, kterým už o nic nejde. Ti by měli být přece první v řadě těch, kteří budou proti neférové hře i obchodům bojovat! Kdysi to byla „elita“. Bohužel i jejich postoj vypovídá o českém fotbalu hodně. Vízkovo, Panenkovo, Bergrovo bázlivé, vyhýbavé vystoupení si budu velmi dobře pamatovat. Jakou váhu teď bude mít jejich slovo, když budou své mladší kolegy kritizovat, že hře nedávají vše, že hrají „alibisticky“?
Ta reportáž nesdělila nic, co by fanoušci, diváci, netušili. Ale krystalická jasnost důkazů byla jako když se podíváte do úplně nového a rovného zrcadla: tohle je česká společnost roku 2003. Nízká, zašpiněná, provinční. Jistě, taková není celá republika, takoví nejsou všichni. Ale značná část ano. Vždyť fotbal je prý naším nejoblíbenějším, nejrozšířenějším sportem.