Strahov je zakleté místo, nic tam nestavte

Na Strahově by mohl stát národní fotbalový stadion. Až vyroste, budeme na něm moci pořádat nejen mistrovství Evropy ve fotbale, ale třeba taky olympiádu. Strahov je místo, kde by takový stadion rozhodně neměl stát. Stojí tam už dva a oba působí jako mrtvé, věčně prázdné pomníky. Ten velký, sokolský a spartakiádní, je sice úctyhodný svými rozměry, dokonce i architektura jeho tribun je zajímavá, ale je k ničemu. Byla to jednoúčelová stavba, která dnes nemá žádnou funkci.

Na Strahově by mohl stát národní fotbalový stadion. Až vyroste, budeme na něm moci pořádat nejen mistrovství Evropy ve fotbale, ale třeba taky olympiádu.
Strahov je místo, kde by takový stadion rozhodně neměl stát. Stojí tam už dva a oba působí jako mrtvé, věčně prázdné pomníky. Ten velký, sokolský a spartakiádní, je sice úctyhodný svými rozměry, dokonce i architektura jeho tribun je zajímavá, ale je k ničemu. Byla to jednoúčelová stavba, která dnes nemá žádnou funkci. Je a bude to – vzhledem k tomu, že je památkově chráněn – břemeno. Myšlenka postavit uvnitř něho druhý, fotbalový stadion, je nesmysl, vznikl by architektonický kočkopes.
Druhý stadion je Evžena Rošického. Kdyby se Slavie nezamotala do svých stadionových problémů, i tady by se prakticky celý rok nic nedělo (kromě křtů jehovistů). Je to atletický stadion, jenže Praha není městem, kde by se konal mítink série Golden League. Pro českou atletiku by zjevně stačil stadion Dukly na Julisce. A když se na Strahově hraje fotbal, tak utkání nemají takovou atmosféru jako na Spartě, atletická dráha vytváří odstup. Přestavba Stadionu E. Rošického na národní fotbalový by znamenala odstranit v prvé řadě atletickou dráhu, jenže co potom ta myšlenka na OH? Nejhezčí i nejmodernější arény dnes nebývají ty, na kterých se zároveň dá pořádat fotbal i atletika. Je to buď anebo.
Hlavním problémem Strahova je ale místo samo. V Libni roste hokejová hala Sazky, která sice bude obklopena nevzhlednou libeňskou zástavbou, ale je to hala pár desítek metrů od stanice metra. Bude včleněna do městského organismu, lidé si k ní snadno najdou cestu a tím i vztah. Strahov ale lidé vnímají jako místo vystupující z živého organismu města, na kopci. Doprava je a bude vždycky obrovským problémem, metro sem nikdy nepovede. Místo je to de facto odlehlé. Osobně sem jezdím rád na kole, teď tu postavili krásnou bruslařskou dráhu vedoucí až na Bílou horu, je odtud hezký výhled na Prahu ... Jenže je tu pusto, skoro vždycky zima, dokonce i v létě, protože tu odjakživa fouká jako na větrné hůrce. Psychologicky to není místo vhodné ke spolčování.
Myslím, že v minulosti zmíněná varianta na Rohanském ostrově, u stanice metra B Invalidovna, poblíž nově rostoucího areálu moderních staveb, by byla ideálním místem. Snadná dosažitelnost, zajímavé prostředí u řeky, možnost výstavby více sportovišť ... A hokejová hala Sazky je o kus dál, lidé by věděli, že za velkým sportem se jezdí do téhle části města.