Dejte Kryštofovi bič do ruky

Tak už zase do ulic vyrazili policisté, aby kontrolovali české řidiče (prý to nebude tak masivní, jako minule). A já volám: jen tak do nás! Jsme banda nezodpovědných šílenců, kteří buď jezdí příliš rychle, anebo opile, anebo nepřipoutáni. Ničím jiným než bičem tohle stádo přece nelze zvládnout..

Tak už zase do ulic vyrazili policisté, aby kontrolovali české řidiče (prý to nebude tak masivní, jako minule). A já volám: jen tak do nás! Jsme banda nezodpovědných šílenců, kteří buď jezdí příliš rychle, anebo opile, anebo nepřipoutáni. Ničím jiným než bičem tohle stádo přece nelze zvládnout.

Bez emocí: Kryštof byla jistě hurá akce, paradoxně skončila mrtvolným víkendem (jenže nezapomeňte: po delší době dost pršelo, takže automaticky bylo nebezpečno), ale myslím, že se svým účinkem neminula. Vyvolala zatím nejživější debatu nad chováním českých řidičů, přičemž z téhle diskuze snad konečně vzejde nějaký koncepčnější a důraznější přístup k problému. A ten každý třetí řidič, který spáchal přestupek, si to bude určitě nějakou dobu pamatovat a možná se bude chovat disciplinovaněji. Ale možná jsem v tomhle směru přílišný optimista.

V souvislosti s Kryštofem mne zarazila místy zlostná reakce části veřejnosti – ať už v podobě článků v médiích, dopisů, které do redakcí docházely, anebo docela obyčejných řečí, které se vedou v hospodách a v práci. Najednou jsem měl pocit, že za tu hrůzu na silnicích nemohou řidiči, ale policisté, kteří jsou úplatní a sami se dopouštějí přestupků. „Nejdřív ať si udělá pořádek sama policie, pak ať nás buzeruje“ – nějak podobně to vyznívalo. A že prý chytá malé ryby, na velké si netroufne, že prý měří rychlost na těch „nejpitomějších“ úsecích atd.

Za to, že někdo platil při Kryštofovi pokutu, si může sám. Jen opravdu velmi neinformovaný řidič, anebo velké trdlo si nedávalo v těch dnech pozor a jezdilo bez pásů, rychle, opile... A hlavně: i kdyby byla policie stokrát zkorumpovaná, i kdyby měřila rychlost na sebenesmyslnějších místech, nijak by na řidiče nemohla, kdyby oni sami předpisy dodržovali. Kryštof je právě jen reakcí na neúnosné chování lidí za volantem a jeho výsledky tuhle nedisciplinovanost potvrdily naprosto zjevně - a i tohle lze považovat za smysluplný výsledek celé akce.

Osobně mám s policií docela normální zkušenost. Dostal jsem pár pokut za rychlou jízdu, ještě víc za špatné parkování, mnohokrát mne kontrolovali, ale když odvanulo momentální naštvání, musel jsem uznat: byla to vždycky moje chyba. Jako hloupý zloděj jsem byl přistižen, tudíž musím platit. Myslím, že český řidič musí začít především sám u sebe.

Á propos: neslyšel jsem, že by na Kryštofa a policii jakkoli nadávaly ženy. Jenom samí chlapi. Oni to někteří ve své ješitnosti tak těžce nesou, když musí stát jako špatní žáčci před policajtem, natož policajtkou...