Kill Bill - prostě jenom půlka

Nevěřím té historce, podle níž producent Harvey Weinstein umožnil Quentinu Tarantinovi uvést jeho film Kill Bill jako dvoudílný proto, že prý nahrubo sestříhaný film byl „úžasný“ a bylo by škoda ho krátit.



Jedenapadesátiletý Weinstein, zakladatel společnosti Miramax, jenž se podílel více než 130 filmech, se nedávno hádal se Scorsesem nad finálním střihem jeho Newyorských gangů. Weinstein není režisérskomilný dobráček, který by šel jakémukoli tvůrci na ruku jen proto, aby uspokojil jeho umělecké ego (a stálo by ho to milióny dolarů). Ne – na základě „causy Matrix“ si Weinstein uvědomil, že má šanci udělat podobný komerční tah. Matrix 2 a 3 se točil jako jeden film, za jedny (i když velké) peníze, ale tržby jsou a budou dvojnásobné. I když byl druhý díl pro mnohého fanouška zklamáním, i když má divák zřejmý pocit, že se tu příběh zbytečně natahuje, s velkou pravděpodobností se půjde podívat na třetí pokračování -- prostě jen proto, aby se dověděl, jak to celé dopadne.

Dnešní maximální metráž bývá okolo 180 minut promítacího času. Kil Bill: Volume 1 má 110 minut. Kdyby měla druhá část také 110 minut, dostaneme celkovou délku 220 minut. Přebývá 40 minut, ale de facto jen půl hodina - úvodní a závěrečné titulky jsou tu dvakrát. A 30 minut je jen jedna sedmina filmu a o sedminu se dá materiál zkrátit (to není jako když měl kdysi Orson Welles zkracovat svůj film Skvělí Ambersonové a ze 133 minut zbylo 88).

Weinstein si prostě jako producent se smyslem pro obchod spojil v hlavě dvě věci: nedávný případ Matrix a fakt, že on sám má nyní v ruce předimenzovaný materiál, na který ale diváci netrpělivě čekají. Servírovat ve dvou chodech nějakou průměrnou komedii nebo akční film, to by jistě diváci neskousli, ale Tarantino má jméno jako hrom, nenatočil nic už šest let a fanoušci slintají jak vyhládlí psi...

Osobně mám pro tyhle komerční, nikoli umělecké tahy ještě jeden důkaz. Kil Bill: Volume 1 je sice co do režijního stylu výtečný, ale co do dramatičnosti nudný, zdlouhavý film. Prostě se tu nestříhalo! Scény jsou rozvleklé, děj postupuje kupředu pomalu, příběh pomsty a likvidování jednoho padoucha po druhém je chudý, bez vedlejších zápletek. S nějakými 150 minutami promítacího času by si Kill Bill bohatě vystačil.

Z kina odcházíte s trpkým pocitem. Nevíte, jak to celé dopadne a víte, že budete muset zaplatit ještě jednou tolik, abyste znali konec. Jste plně v moci obratného obchodníka, který z vaší kapsy vytáhl dvakrát víc, než jste chtěli. Jaká je obrana? Asi bych si počkal na DVD verzi a pustil si oba filmy najednou. Anebo bych si vypálil ... Bych někomu vypálil rybník