Schwarzenegger, herec vedlejších rolí

"Vím, jak zahrát Terminátora způsobem, na který jsou diváci zvyklí. Základem je chovat se jako stroj, nikoli jako člověk." Velmi pravdivá slova Arnolda Schwarzeneggera k třetímu dílu Terminátora, který měl ve čtvrtek premiéru v našich kinech.

„Vím, jak zahrát Terminátora způsobem, na který jsou diváci zvyklí. Základem je chovat se jako stroj, nikoli jako člověk.“ Velmi pravdivá slova Arnolda Schwarzeneggera k třetímu dílu Terminátora, který měl ve čtvrtek premiéru v našich kinech.
První díl byl nejoriginálnější, druhý nejspektakulárnější, třetí je... asi nejvtipnější. Žádná komedie, ale místy se člověk zasměje. Nejvíc snad ve scéně, kdy nahý Arnold, který právě dorazil z budoucnosti, jde shánět oblečení (pánské) a vstoupí do baru, kde probíhá striptýz (pánský), takže v hledišti jsou samé dámy. Tudíž to s ohozem není tak jednoduché.
Terminátor je nejen nejznámější Arnoldovou postavou, ale také skoro jedinou, která tomuto herci-neherci sedne. Ne, opravdu neumí hrát. Je to stále kulturista s minimální schopností mimiky a hromotluckým, nepřirozeným pohybem. Ještě docela zajímavý byl jako Ledový muž v Batmanovi a Robinovi (1997), právě proto, že jeho postava byla zase umělá, comicsová. A možná v Pravdivých lžích (1994) nevadil, protože to byla skoro parodie a film táhla i zajímavá Jamie Lee Curtisová a dobrý scénář (původně francouzský). Terminátor, čili stroj zbavený citů, chovající se stále stejně, to je mez, kterou Schwarzenegger herecky nepřekročí. James Cameron, tvůrce prvního dílu a sám režisér velmi chladný, technokratický, dobře vytušil, jaký je Arnoldův potenciál a kde je jeho „síla“. A využil ji funkčně.
Cameron, technický inovátor a tvůrce i druhého dílu, v tom třetím chybí. Snímek i přes obrovitých 170-185 milionů dolarů nákladů působí co do celkové výpravnosti trošku „chudě“, scenáristicky a dějově nepropracovaně. Bez ústřední postavy by to bylo skoro béčko. Je na dnešní poměry i velmi krátký, pouhých 103 minut. Stejně jako v Matrixu 2 – jedna velká honička (autojeřáb v. hasičské auto) a jinak nic. Docela hezké jsou obě herečky: známější Claire Danesová jako veterinářka, která společně s Johnem Connorem zachraňuje lidstvo, anebo Kristianna Lokenová, která jako robotka T-X bojuje s Arnoldem. Žhavě ledová plavovláska s nafukovacími (fakt nekecám, přifoukne si je!) ňadry.
A Arnold? Na to, že mu bylo padesát pět, když film točil, vypadá docela dobře. Na plátně nedominuje, tvoří s oběma hlavními lidskými hrdiny trojici. Je vlastně ve „vedlejší“ roli, což je opět ta mez odpovídající jeho dramatickému umění. Nejvíc mě pobavil, když si po odchodu z onoho striptýzového baru nasadí brýle. Tmavé, ale obroučky nějak neladí. Jsou moc roztomiloučké. To už je sebeparodie.

P.S. Tento měsíc, tedy v srpnu, mám dovolenou. Beru si ji i pro psaní těchto sloupků, takže se vám, milí a vážení, ozvu zase v září. Tedy pokud se nestane něco naprosto zásadního, k čemu bych se prostě musel vyjádřit.

P.P.S. Jak jsem se díval, tak do soutěže na otázku Jakou bude mít sledovanost 21. díl Nemocince na kraji města, jste se docela zapojili. Nejmenší odhad je 15% (myskamiki) a nejvyšší 71% (stany). Jinak průměr mezi 45-55%. Těšte se na dáreček pro vítěze!