Karlovy Vary: co zajímavého v deseti bodech

Je půl dvanácté v noci, čtvrtek, sedím v tiskovém středisku festivalu a píšu tenhle sloupek. Samozřejmě jsem na svou povinnost úplně zapomněl. Měl jsem to napsat o den, dva dřív. Ale na festivalu jste v jiném světě. Buď sedíte v kině, nebo s kamarády, nebo se pokoušíte dostat na lukrativní party, nebo jen tak koukáte na lidi před Thermalem. Nebo jezdíte na kole. Což jsem činil dneska a proto jsem taky zapomněl...

...
Ale dost řečí a k věci. Pár věcí, které mne na letošním festivalu potěšily, pár, které naštvaly, pár, které znudily.
1/ Akreditace se nosí na krku jako dětské klíče od domova. Mnohem lepší než v minulosti, kdy se připínaly. Hezká inovace.
2/ U všech filmů jsou titulky. Vynikající, skvělé, úžasně pohodlné, prostě ta nejlepší novinka, kterou 38. ročník přinesl. Všichni to vzali jako samozřejmost, ale prý to celé stálo 14 milionů. Sbohem a už se nevracejte, sluchátka.
3/ Zatím jsem viděl asi 22 filmů a nejlepší byly Hodiny. Hrají Kidmanová, Mooreová, Streepová. Tři ženy v třech dobách, snaha žít život tak, jak ho chci prožít. Intelektuálně docela náročné a přitom skvěle natočené. Baví vás to už po 4 minutách, ještě než doběhnou úvodní titulky.
4/ Aférka se Šmuclerovými (psal jsem o tom už v tištěném Reflexu) byla osvěžením festivalu, ale faktem je, že jsem si díky tomu uvědomil, že někteří diváci jsou – i když chodí na umělecké, náročné, chytré filmy – v něčem trochu hloupí. Ale jednoznačně chybovaly obě strany.
5/ Je tu málo významných hostů. Zvláštní: v minulosti mi bylo úplně jedno, kolik důležitých zahraničních herců, režisérů sem přijede. Stejně neměl člověk moc šancí je blíž poznat. Ale teď, když velkých jmen rok co rok ubývá, tu přece jen chybí. Až si toho všimnou sponzoři...
6/ Největší propadák: francouzský film Chtíč. Byl mi inzerován vášnivý příběh dvou dívek, jedna zaučuje druhou do tajů sexu a jak ovládat muže. Dostalo se mi toho nejpitomějšího a nejnudnějšího erotického filmu bez erotiky, který byl natočen lopatou. Režisér před filmem hovořil o tom, že chtěl ukázat sex stejně jako Hitchocock ukazoval hrůzu. Prostě hrůza.
7/ Menší zklamání: Dogville Larse von Triera. Originální nápad, jak natočit film bez ničeho, jen s herci. Ale přes výtečný výkon Kidmanové (co se rozešla s Tomem, který neuměl moc hrát, jde z jedné skvělé role do druhé) má film jednu velkou chybu. Tři hodiny promítacího času. O hodinu zkrátit.
8/ Rok od roku mám čím dál větší nutkání z filmů, které mne nebaví, utéct. Možná jsem filmy přehlcen, možná ale nejsou dobré. Godard říkal: „Když mě film nezaujme do 15 minut, odcházím.“ Něco na tom je.
9/ Ve středu jsem byl na zábavné akci: koncert skupiny MTO. Hanák, Najbrt, František Skála jr., Jiří Fero Burda, Lenka Vychodilová, Jana Hanáková atd. Hráli příšerné písně 60. – 90. let. Zvláště Fr. Skála jr. podal chladilovsky procítěný výkon. S Matuškou, resp. Hanákem jsem si zazpíval a dojal se: „Země má, líbezná...“
10/ Zemi mou jsem dneska vyzkoušel na tom kole. Líbezný je zvláště Slavkovský les. Po těch dnech strávených v kině tohle osvěžení bodlo.