Čtu si diskuze ke svým článkům a ...

... někdy si říkám, jestli jsem opravdu nepsal blbosti. Někdy mě autor ohlasu naštve, někdy jsem rád, že má někdo shodný názor na věc, někdy vidím, že dotyčný to promyslel chytřeji a lépe než já, někdy vidím tu fůru banalit, někdy jsem překvapen, jak přesně dokáží nepublicisté formulovat své názory, někdy ... Prostě čtu vaše názory se stejným naladěním, jako čtete vy ty moje.

... někdy si říkám, jestli jsem opravdu nepsal blbosti. Někdy mě autor ohlasu naštve, někdy jsem rád, že má někdo shodný názor na věc, někdy vidím, že dotyčný to promyslel chytřeji a lépe než já, někdy vidím tu fůru banalit, někdy jsem překvapen, jak přesně dokáží nepublicisté formulovat své názory, někdy ... Prostě čtu vaše názory se stejným naladěním, jako čtete vy ty moje. Když mi někdo nadává, samozřejmě nejsem rád, na druhou stranu je ale taková živá debata možná lepší, než když nereaguje nikdo.
„Ty jsi opravdu totalni kreten, bez se nechat vysetrit... A sefredaktor tez, kdyz muze trpet tvoje blaboly... Zacinas byt pomalu horsi nez JXD, a to je opravdu uz totalni dno...“, píše například jistý „tosh“ v poslední debatě o Klausově televizním (ne)vystoupení. Že si o mně „tosh“ myslí, že jsem kretén, s tím nic nenadělám - jen si ale říkám, kdo to vlastně „tosh“ je? To mě na debatách docela zajímá: jestli je dotyčný natolik odvážný, že si za svými vyhraněnými názory bude stát svou osobností, svým jménem. Jestlipak by „tosh“ napsal to samé, kdyby se měl podepsat? „Ty jsi opravdu totalni kreten ...“ - autor Sahula Tomáš. To beru.
Ostatně jsem si všiml, že lidé, kteří mívají názory spíše relativizující, kteří nevloží do svého psaní prvotní nával emocí, tak ti se vcelku nebojí podepsat. Chápu ovšem, že internet je specifické médium, a že internetové diskuze mají své kouzlo právě v anonymitě diskutujících. Tahle anonymita umožňuje bez jakýchkoli zábran psát cokoli a mnohdy z toho vyleze i něco zábavného. Věta: „Ty jsi opravdu totalni kreten...“ má své kouzlo právě v té průraznosti názoru. Na druhou stranu je mi ovšem jako autorovi k ničemu, protože už nevím, proč ten kretén vlastně jsem.
Ale ať s podpisem nebo přezdívkou, jedna věc není k zahození: ještě než svůj názor odkliknu, přečtu si ho po sobě. Někdy se tak člověk vyvaruje chyb. Alespoň gramatických. I když opět uznávám, že názor z první vody na čisto má cosi do sebe. Například když „hrosan“ píše: „Myslim, ze pan Halda se chce opet vratit do stredoveku. Tohle je typicky levicacky nazor, jak z neceho bez prace vytriskat co nejvic. Ale jak stare prislovi pravi "Zadarmo ani kure nehrabe!“
Jestli se mi „hrosan“ ozve jménem, pošlu mu za tuhle logickou a jasnou myšlenku dárek s logem Reflexu.