Sousedé šli k urnám

Slováci a Němci o víkendu rozhodli, že jejich vlády budou – s největší pravděpodobností - pokračovat ve složení, jaké už známe. Ale většiny a menšiny jsou těsnější, v obou případech to bylo napínavé drama. Z českého pohledu s příznivým koncem. Na Slovensku budou u vesel racionalisté a nikoli populisté, což dává větší šanci na bezproblémovou česko-slovenskou spolupráci, a v Německu zase budou dekretově umírnění rudozelení.
Sledoval jsem slovenskou povolební diskuzi, která se odehrála na půdě Markízy. Zástupci stran, jak to bývá všude na světě zvykem, unisono děkovali voličům a prakticky všichni vyjádřili spokojenost s tím, jak dopadli – každý vyhrál, i kdyby byl na hlavu poražen. V jednom momentu se ale moderátor dostal do ostré slovní potyčky se zástupcem HZDS a už lítaly uštěpačné poznámky. Slovenská emocionální bitka, při které politická distingovanost a kultura šly stranou. To německá politická vystoupení byla korektnost především, politici děkovali i jásali, ale hlavně čekali na přesné výsledky.
Hlavní rozdíl mezi letošními volbami u nás, na Slovensku a v Německu ale spočívá v jednom: Češi i Slováci volí extremisty – rozuměj levicové extremisty v podobě KSS a KSČM, zatímco v Německu jejich PDS ztrácí téměř půdu nohama. V Německu chybí i pravicoví extremisté a pravicoví populisté, na Slovensku ovšem pravicoví skoropopulisté z Ficovy strany Smer zaznamenali výrazný úspěch. I když nebyl tak veliký, jak si původně přáli. A německá FDP, která před volbami přišla s ostrou kritikou Izraele a dosti nelichotivě se vyjadřovala na konto některých židovských záležitostí v Německu, zaznamenala neúspěch.
Vždycky si v téhle souvislosti vybavím chytrácké řeči z českých hospod a od televizních obrazovek, kdy „národ“ komentuje to, co se děje v Německu, vyjadřuje se na historická témata a mluví o Benešových dekretech, fašismu a 2. světové válce. A vždycky si říkám, že nejdřív bychom si měli zamést před vlastním prahem a pak se vyjadřovat na konto druhých. Němci při vhazování lístků do uren rozhodně prokázali podstatně větší politickou vyspělost než my a Slováci.