Starwarizace Matrixu

Řekl bych, že téměř neexistuje filmová série, která by měla vzestupnou tendenci. Jednou z mála výjimek je Indiana Jones, kde je nejlepší až třetí díl. A pak taky výjimečná série jménem James Bond, kde se střídají lepší díly s horšími. Od Matrix Reloaded jsem proto nečekal nic, a tak jsem nebyl ani moc zklamán.


První díl z roku 1999 měl něco do sebe: nápaditě pojatí hrdinové (magicky tajemná Trinity bere snad každého diváka), vystřelující telefony, černá móda včetně brýlí, dobré trikové scény. Taky kombinace sci-fi a akčního žánru podepřená prastarým evangelickým příběh o tom, že když budeš věřit, zvítězíš, nebyla špatná.
Matrix Reloaded ve 138 minutách nabízí jen tytéž atrakce. Pěkná je honička na dálnici, docela vtipná pasáž s francouzským bonvivánem. To je vše. Příběh slabý, bez nápadu. Inovace jen ve zvýšeném počtu panů Smithů. Dialogy prázdné. Co v prvním díle ještě znělo záhadně a zajímavě, ve druhém je spíš jen k smíchu: všechny ty hovory o vykoupení, o strojích a lidech, o smyslu a nesmyslu života. "A nejsou to všechno náhodou jenom kecy....?" ptá jedna z postav filmu. Jsou.
Film nemá ani žádný konec, příběh je otevřený. Všichni víme, proč. Na podzim je tu třetí díl. Možná druhý díl pojali tvůrci záměrně jen jako „překlenovací“ a možná v tom třetím opět nabídnou alespoň půlku originality, kterou poskytli v prvním díle. Ale spíš bych řekl, že tomu tak nebude. Opět se bude opakovat to, už jsme viděli mnohokrát: další odvary. Viděli jsme je už tolikrát: v sérii kmotrovské, vetřelecké (to byly ještě ty lepší), ale také v hvězdnoválečné jurskoparkovní, jehňátkomlčenlivé, batmanovské, policejněakademické....
V jedné věci ovšem nový Matrix nezklame: v marketingové strategii. Druhý díl možná plno diváků neuspokojí, ale pravděpodobně je to neodradí od návštěvy třetího dílu, budou chtít vědět, jak to celé dopadne. Je to vlastně jednoduchý prodej dvou věcí najednou, ovšem ne za cenu jedné, jak to bývá v obchodech zvykem, ale skutečně za cenu dvou. Kasa se dvojnásob zaplní. Když už nic, tak tohle je dobře vymyšlené. Ale když ušetříte za lístek na dvojku a počkáte si na trojku, vyzrajete zase vy.