Je dnes Tom Hanks nejlepší americký herec?

Spielbergův film Chyť mě, když to dokážeš, jsem viděl teď v sobotu. Dokonalá zábava! Příběh šestnáctiletého kluka, který za pár měsíců dokáže na padělaných šecích vydělat miliony dolarů, je o to silnější, že jde o skutečný příběh, který se odehrál na konci 60. let. Spielberg ho trochu upravil...

, podle mého mínění především akcentoval rodinné motivy, rozpad manželství rodičů, které kluka na zcestí svedlo, ale hlavní pilíře neuvěřitelné story neměnil. Je to přitom klasické hollywoodské schéma: americký sen o zbohatnutí, zde ovšem podaný jako zlodějská historka. Ale nechybí happy end, protože hříšník se napraví a poctivou prací pro FBI i banky skutečně vydělá vysněné miliony. Ještě než se dostanu k tomu, co avizuji v titulku: všimli jste si, jak samozřejmá je tu režie, jak film suverénně a dynamicky plyne kupředu a jak bezchybně hraje DiCaprio?
Ale k Hanksovi: ten prostě filmu vévodí, i když má méně záběrů než hlavní hrdina. Hanks dokonale dokáže vystihnout charakter své postavy, dokáže jí vdechnout takový vnitřní život, že se s postavou divák automaticky ztotožní, je mu srozumitelná. Hanks je to, čemu se kdysi říkalo „charakterní herec“. Ne, že by hrál „charaktery“, tedy kladné postavy (i když právě ty ztělesňuje především), ale dokáže vystihnout jakýkoli charakter, lidský typ. Pro evropské filmové herce tohle nebývá až takový problém, jsou často odchováni divadlem, ale v USA a především Hollywoodu jich je méně, tam jsou herci především typy: jeden je „akční hrdina“, druhý „padouch“, třetí „milovník“, čtvrtý „romantický hrdina“ atd. Hanks byl přitom už téměř vším: vojákem za druhé světové války, manažerem a pak trosečníkem (utáhl skoro celý film sám!), vězeňským dozorcem, zamilovaným podnikatelem, astronautem, homosexuálem, mafiánem, agentem FBI. A snad vůbec nejlépe zahrál geniálního blbečka Forresta Gumpa, tuhle úžasnou, neuchopitelnou a nepopsatelnou postavu, směs naivity, obyčejnosti a upřímnosti.
Americký film měl takových herců, u nichž se mísila hvězdnatost s hereckým mistrovstvím, v 60. letech dostatek. Hodně z nich vzešlo z Actor´s studia, měli také v té době co hrát. Dnes je jich málo a také proto Hanks tak vyčnívá. V příštím roce, tedy 2004, by se měl do kin dostat film s názvem Ladykillers - Zabiják žen. Bude to film bratří Coenů a hádejte, kdo bude hrát hlavní roli. Tak na tohle jsem opravdu zvědav!