A zase ta volba...

Minulý týden jsem psal na tomto místě o volbě prezidenta. Byla to "rychlá" reportáž, která vznikala tak, že jsem seděl u počítače a psal a zároveň sledoval televizi. Záměrně jsem používal ostrá slova a krátké věty při charakterizaci kandidátů - v následné rekaci se ale jednomu čtenáři nelíbilo, jak jsem kandidáty shazoval.

Minulý týden jsem psal na tomto místě o volbě prezidenta. Byla to „rychlá“ reportáž, která vznikala tak, že jsem seděl u počítače a psal a zároveň sledoval televizi. Záměrně jsem používal ostrá slova a krátké věty při charakterizaci kandidátů - v následné rekaci se ale jednomu čtenáři nelíbilo, jak jsem kandidáty shazoval. Když jsem to po sobě s odstupem asi čtyř dní četl, tak uznávám: některé výrazy byly možná až moc emocionální. Ale takový byl záměr: podat okamžité svědectví, vychrlit všechno, co se mi zrovna honilo hlavou. A ta volba vzbuzovala místy dost nelibé pocity.
Teď mám ovšem smůlu. Další kolo je až v pátek (zítra) a tento sloupek musím odevzdat už ve čtvrtek. Mohu jen spekulovat. Pokud pomineme ideální varinatu, tedy že neprojde nikdo a prezident se bude volit až ve všelidovém hlasování někdy po prázdninách, pak je to buď - anebo.
Co myslíte: je lepší uhlazený, sebevědomím sršící a evropsky vyhlížející Klaus, anebo více český, obyčejnější a lidu blízký Zeman? Osobně bych preferoval Klause, protože z psychologického hlediska je lepší, když „vůdce“ není odrazem masy, ale je nad ní a tím jí ukazuje cosi jako ideál. Může masu „táhnout“ osobním příkladem. Zeman v sobě takový potenciál nemá, ten naopak věrně odráží průměrného českého člověka (anebo se do této role stylizuje). A proto je také u jisté části obyvatel tak populární. Kouří, nestydí se za pití, je rozvedený a znova ženatý, chodí dost fádně oblékán, jeho humor je místy dost zlý, haškovský. Zeman prezident by byl rajským darem pro české satiriky a humoristy, ale danajským pro „mravní“ zdraví národa. I když na druhou stranu - kdo ví, zda by naopak Klaus svým vyhraněným osobním postojem nezpůsobil například ve vztahu k okolním státům víc škody?
Nebudou to mít poslanci v pátek lehké. Snad aby to tedy nechali na ten podzim. Tenhle „alibismus“ by byl asi jediným, který by alibismem vůbec nebyl.