ODS už je úplně zoufalá

Konzervativní pravicovost, alespoň jak je chápána v dnešním západním světě, je založena na stálosti. Žádné revoluční přemety, ale evoluční vývoj v rámci tradic. Ale čeho jsme to svědky! ODS se veřejně přiznává k tomu, že naprosto účelově mění své názory. Zatímco ještě před pár měsíci zcela principiálně stála na straně odpůrců volby prezidenta celým národem, teď prosazuje opak. Tomu se říká oportunismus par excellence – a teď chápu význam slova oportunismus (neboli změnu postoje a názorů podle dané situace) v tom nejhorším slova smyslu: jako podlé převlékání kabátů, zradu vlastního svědomí. Jako politický přečin. A ještě se k tomu tak pitomě přiznávají!
Kdyby s podobným přemetem přišla KDU-ČSL, nebylo by se co divit. Tato strana vždy lavírovala zleva doprava, aby se včas přiklonila k vítězům. Ani u sociální demokracie by to nepřekvapilo, levici je rychlá změna postoje bližší než pravici. Ale pokud chce být ODS skutečným reprezentantem pravicové stálosti, pak by se asi měla smířit se skutečností, že Václav Klaus v příštím prezidentském volebním období prezidentem nebude. Tak jsou rozdány povolební karty a ODS může jen litovat, že tak kategoricky lpěla na parlamentní volbě. Prohráli si to sami.
Ale není všem dnům konec a Klaus si přece může počkat, není zas tak starý. Příští volby by mohly vynést ozdravenou ODS (pravděpodobně spojenou i se zbytky Unie svobody) do čela politického pelotonu a pak by měl Klaus šanci jak ve všelidovém hlasování, tak při tom parlamentním, pokud stále bude. Jenže ODS je strašně nedočkavá a Klaus také. Což je další ne-pravicová vlastnost. To si přece ten náš chudáček tatíček-zakladatel nezaslouží, aby seděl nečinně a jen čekal! A ještě k tomu aby během toho čekání byl jeho prezidentem odvěký rival Zeman, popřípadě ten, který kdysi trávu slyšel růst...
Skoro všechno důležité, co Klaus v posledních měsících dělá, je špatně. Po prohraných volbách neodstoupil, ale čekal. Když odstoupil, ohlásil zároveň kandidaturu, o níž věděl, že je v dané situaci neuskutečnitelná. Tím de facto přinutil své věrné a vděčné ovečky k výše uvedenému názorovému přemetu. Je to celé směšné, nedůstojné. Nejen z hlediska pravicového konzervativismu, ale i z hlediska obecné politické kultury. Samozřejmě si nepřeji, aby prezidentem byl Zeman nebo Pithart, ale v dané chvíli si to Klaus za své přemety taky nezaslouží. Vadí mi i ten prostý fakt, že v pozadí jeho kandidatury vidím nevyřízené prestižní souboje jak s Havlem, tak Zemanem.