Kam na výlet? Po dálnici!

Vypadá to jako nesmyslný nápad, ale vyzkoušel jsem to a mohu jen doporučit. Rozhodli jsme se s fotografem Tomášem Nosilem, že projdeme těch sporných šestnáct kilometrů dálnice D8 přes České středohoří. Jednak jsme chtěli vidět na vlastní oči, o čem se to už deset let hádáme, jednak jde o poslední příležitost ...

Vypadá to jako nesmyslný nápad, ale vyzkoušel jsem to a mohu jen doporučit. Rozhodli jsme se s fotografem Tomášem Nosilem, že projdeme těch sporných šestnáct kilometrů dálnice D8 přes České středohoří. Jednak jsme chtěli vidět na vlastní oči, o čem se to už deset let hádáme, jednak jde o poslední příležitost. Brzo se začne stavět a ta místa se změní k nepoznání.
Až když stojíte uprostřed kopců s mapou v ruce, pochopíte, jak gigantická stavba taková dálnice je. Nejde jen o ten padesát metrů široký pruh asfaltu, je třeba přemístit tisíce a tisíce tun materiálu, kopce uříznout nebo provrtat, údolí zasypat nebo přemostit, nadělat podjezdy, přejezdy a dálniční brýle. Křižujete-li po vlastních krajinou, naplno vám dojde, že dělat dálnici v tak členitém a komplikovaném terénu jako je ve Středohoří, opravdu není chytrý nápad. Fakt, že jde o území, které chráníme zákonem, jejž nerespektujeme, ponechávám protentokrát stranou. Ale v případě Středohoří už se toho moc dělat nedá. Dálnice tu bude, jiná varianta už nepřichází v úvahu.
Kdyby vám těch šestnáct kilometrů z Lovosic do Řehlovic přišlo na nedělní výlet málo, nabízím poutavější trasu. Zkuste to z Prahy do Tábora po trase budoucí dálnice D3. To je taky moc pěkná a poučná procházka.