Korupce? Koho by to zajímalo!

Uznávám, že je to trochu sebestředné, stěžovat si váženým čtenářům touto cestou, ale přece jen mi to tentokrát nedá. V Reflexu č. 20 vyšla na třech tiskových stranách reportáž Bratrstvo drží basu o korupci na katastrálních úřadech v Praze. Stručně shrnuto říkala, že na katastrálních úřadech se uplácí zcela běžně, taxa za jeden urychlený zápis do katastru je pět tisíc korun a uplácí se pravděpodobně víc než polovina z několika desítek tisíc za rok zapsaných nemovitostí. Doplněno relativně konkrétním popisem mechanismu, jakým se uplácí, kdo komu předává peníze a jak na tato nařčení reagují představitelé samotných katastrálních úřadů.
V případě takových “skandálních” materiálů hýbou redakcí protikladné emoce. Obava, jestli v textu není nějaká neodhalená nepřesnost, která by mohla vést k prohranému soudnímu sporu. A natěšené očekávání, jak zareagují čtenáři. Budou si o takovém článku povídat? Doporučí časopis svým známým? Zvedne to náklad?
Dva týdny poté, co článek vyšel, je verdikt jednoznačný. Totální nezájem. Neozvaly se ani realitní kanceláře, ať už pohoršeně nebo pochvalně. Ani veřejnost, která bez odmlouvání pětitisícovkami přispívá úředníkům na zvýšení životní úrovně. Dokonce ani katastrální úřady. U těch se to alespoň dá pochopit. Zkušenost posledních deseti let říká, že nejlepší je na obvinění v tisku nereagovat, za pár dní “skandál” převrství něco jiného a veřejnost zapomene. Přišel jediný mail od pracovníka mimopražského katastrálního úřadu, který mi sděloval, že článek v práci probírali s kolegy a připadal jim zajímavý, objektivní a přesně vystihující realitu. Smutné.
Samozřejmě jsem si říkal, čím to je. Napsal jsem to tak špatně a nepřehledně? Měl jsem víc řinčet zbraněmi a používat drsnější výrazivo? Nebo je to prostě proto, že úplatky se staly už tak samozřejmou součástí našeho života, že lidem připadá zbytečné o nich mluvit? Ta poslední varianta mi, upřímně řečeno, připadá ze všeho nejhorší. Kdybyste si o tom něco mysleli, dejte vědět. Opravdu mě to potěší.

fertek@reflex.cz

Reportáž Bratrstvo drží basu najdete zde.