Politika může být i zábavná

Zpočátku se zdálo, že se tahle akce nepodařila. Na politickou debatu o životním prostředí, kde na otázky měli odpovídat zástupci jednotlivých stran, dorazilo diváků tak málo, že se v hustých řadách modrých sedadel velkého sálu pražské Městské knihovny ztráceli. Ale nakonec to bylo velmi užitečné setkání a nejen pro ty, které ...

ochrana životního prostředí zajímá.
Zástupce ODS nedorazil vůbec a přesněji nemohli svůj postoj k ekologii občanští demokraté vyjádřit.
ČSSD, protože pro ministra Kužvarta nebylo tohle fórum dost reprezentativní, vyslalo ministerského úředníka Tomáše Hájka. Ten snad věci i rozumí, ale vyjadřuje se tak komplikovaně, že po třetí větě obvykle posluchači už nevědí, co chtěl vlastně říct.
Komunistický expert Jiří Dolejš nepůsobil nejhůř, jen toho mnoho nevěděl, protože ekologie je jen jednou z devatenácti odborností, za které prý ve straně ručí.
Šéf Zelených Miroslav Rokos asi nějaké znalosti má, ale politický odpich minimální. Protože seděl na špatné straně stolu, dostal se ke slovu vždycky až jako poslední a obvykle řekl, že v zásadě souhlasí s tím, co říkali předřečníci. Pokud říkal i něco jiného, neutkvělo mi to.
To ale nebylo nic proti expertům stran Naděje (Monika Pajerová) a Cesta změny (Martin Mesjtřík). Paní Pajerová dorazila s mávátkem ve tvaru velkého červeného srdce s číslicí devět (logo a volební číslo strany) a pokud něco řekla, byl to téměř bez výjimky důkaz, že o tomhle neví opravdu nic. Sebekarikatura dovedená k dokonalosti. Zdatně jí sekundoval kolega Mejstřík, který sice s tradičně zarputilým výrazem zastával fundamentální názory - “ochrana přírody musí být absolutní prioritou, ekonomický rozvoj musí počkat” - ale když například protestoval proti průchodu dálnice D 8 přes České Středohoří, tvrdil, “že je nepřípustné, aby dálnice šla přes národní park nebo chráněnou oblast, nebo co to vlastně je …” Expert za všechny peníze.
Takže nakonec působil nejsoudněji František Pelc, zástupce Koalice. Nikterak výrazný, ale věděl o čem mluví a neblábolil. Jenže odborně mnohem zdatnější Martin Bursík, taktéž Koalice, seděl mezi diváky, protože neprošel vnitrostranickým sítem.
Byla to zkrátka užitečná debata. I když uznávám, že se v ní člověk dozvěděl především, koho zcela jistě nevolit. Vybrat kladného hrdinu bylo skoro nemožné. Ale to je problém celých letošních voleb.