Zrušte tu olympiádu!

Zrušte tu olympiádu!

Zrušte tu olympiádu!

Farizejská nemravnost, s níž se vyjadřují představitelé českého a mezinárodního olympijského výboru k událostem v Tibetu, je v tak zásadním rozporu i s tím málem, co zbylo z olympijské myšlenky i po totální komercionalizaci her, že snad jiná možnost než olympiádu zrušit ani není.


Před čínským velvyslanectvím v pražských Dejvicích se ve středu sešlo tak tisíc lidí. To není zrovna moc, navíc to byl z valné části přesně ten zeleno-lidskoprávní druh, který rozeznáte už podle kostýmu. Přečetlo se pár prohlášení a šlo se domů. Od osmdesátých let chodím na podobné akce spíš z pocitu povinnosti, než že bych byl zrovna demonstrační typ. Ale na tuhle „demošku“ mě popostrčil rozhlasový rozhovor s místopředsedou Českého olympijského výboru Jiřím Zedníčkem. Na otázky okolo Tibetu a čínského potlačování nepokojů Zedníček odpovídal vyhýbavě, s argumentem, že se přece musíme držet linie, kterou vytýčil Mezinárodní olympijský výbor, a ten se rozhodl nejnovější události v Tibetu nekomentovat a s bojkotem olympiády nepočítá. Je snad MOV cosi jako předválečná Internacionála, v níž všichni museli držet lajnu, a kdo uhnul, toho Stalin sejmul? Ale dejme tomu, olympijské hnutí si hrami v Pekingu naběhlo, tibetské nepokoje přišly v nejhorší možnou dobu a nastoupila diplomacie.
Co mě ale rozpálilo doběla, bylo lehce výhrůžné varování, že by si sportovci měli být vědomi, kdo je na hry vysílá, a zdržet se v Pekingu jakýchkoli komentářů k Tibetu a lidským právům v Číně. Může tohle vůbec někdo myslet vážně?! Olympijské hry, které vznikly jako celosvětové hnutí prosazující fair play, se letos v létě změní na běhání a hopsání s náhubkem pod dozorem ideové policie? A kdo si ho sundá a pustí hubu na špacír, bude se souhlasem olympijských bossů ztrestán a vyvezen za hranice? Nezdá se mi to? Nezdá, stačí se podívat na stránky Českého olympijského výboru. Dozvíte se tam, kdo vyrobil olympijskou pochodeň a kdo natočil který reklamní klip, ale o současné situaci ani slovo (www.olympic.cz).
Dejme tomu, že bojkot olympiády není rozumný. Dobrá, hry budou v Pekingu. Ale přijedou tam snad svobodní lidé? Jak si vůbec může někdo dovolit jim předem vyhrožovat a omezovat je? Buď zůstanou olympijské hry sice komercionalizovaným, ale pořád ještě důstojným celoplanetárním setkáním lidí, které spojuje sport a fair play, nebo ať s tou šaškárnou jdou světoví i čeští olympijští úředníci do prdele!



Více se dozvíte na www.olympijskapochoden.org a www.lungta.cz.
Související články:

Anketa: BOJKOT OLYMPIÁDY V ČÍNĚ? (Reflex online, 17. 3. 2008)