Nekouřit, prosím!

Nekouřit, prosím!

Nekouřit, prosím!

Musím se přiznat, že i mně přijde venkovská hospoda bez týpků s přivěšenou cigaretou trochu podivná, ale přesto považuji „liberální“ návrh části poslanců, že by si hostinský mohl vybrat, jestli je jeho podnik nekuřácký, či nikoli, za nesmyslný.


Je návrh zakázat kouření ve všech hospodách radikální? Je. Přestože nejsem militantní nekuřák, považuji ho za jediný možný. Všechno ostatní vymezování kuřáckých a nekuřáckých prostor, oddělené místnosti a jiné žerty budou jen obezličky, jak zákaz obejít. A ta nejnesmyslnější snaha vyhnout se zákonu je návrh, aby se každý hostinský mohl rozhodnout, jestli jeho podnik je, či není nekuřácký. V menších městech, o venkovských hospodách ani nemluvě, se samozřejmě rozhodnou pro kuřáckou hospodu a nekuřáci mají smůlu. Protože zkuste jít do takového podniku na výletě s dětmi, kterým je kouř nepříjemný, natož s miminem, kterému opravdu škodí. A v malém místě na výběr nemáte. Navíc jediný kuřák dokáže otrávit i docela velkou hospodu. Že má nekuřák svobodnou volbu, jestli si vybere kuřácký, či nekuřácký podnik, je čirá demagogie. V praxi, kdy se potřebujete s někým sejít nebo se najíst, máte jedinou volbu. Jestli to přetrpíte, nebo ne.
Je spousta dalších neřestí, na které máme jistě osobní právo, přesto je nevhodné provozovat je na veřejnosti způsobem, který obtěžuje ostatní. Kouření mezi ně patří. Jestli někoho baví swingers párty, ať za tím účelem chodí do příslušného uzavřeného klubu. Nic proti tomu nemám. S kouřením je to to samé. Že vás to samotného doma nebaví? A co uzavřený kuřácký klub? Jestli se dneska poslanci rozhodnou rozumně a kouření zakážou ve všech restauracích a barech, nebyl by to zajímavý podnikatelský záměr?



Související články:

Andrej Halada: VEN S KUŘÁKY! (Reflex online 4. 1. 2008)