Zhlédněte před prezidentskou volbou

Zhlédněte před prezidentskou volbou

Zhlédněte před prezidentskou volbou

Dnešní nabídka dokumentárních tipů bude lehce politická. Vzhledem k tomu, že prezidenta nevolíme a podle všeho hned tak volit nebudeme, je úvodní titulek nepřípadný, ale i když budou volit poslanci a senátoři, my ostatní máme alespoň příležitost udělat si jasno, v jaké kondici je naše politika a proč.


Na serveru www.doc-air.com je čerstvě ke stažení zábavný dokument Radima Procházky Papírový atentát. Pro ty, kteří ho nestihli v televizi, ideální příležitost. Režisér tu po deseti letech zpovídá všechny účastníky vření, které rozdělilo ODS a položilo vládu Václava Klause. Ani tady se pochopitelně rozhřešení nedočkáte, ale je zajímavé uvědomit si, co už jsme poněkud pozapomněli. Že tehdejší arogance části politiků byla opravdu bezbřehá a že politika, jakkoli je to mimořádně těžká práce, opravdu připomíná pimprlové divadlo. Mudrování obou prezidentů – Václavů nad „sarajevským“ papírovým diorámatem s vítězným tribunem lidu Klausem a Havlem na obláčku vážně pobaví.
Méně veselý a filmařsky jiskřivý je dokument Vládneme, nerušit, který tlumočí stejnojmennou knihu novináře Erika Taberyho (režie Tomáš Kudrna). K dispozici je zdarma na webu České televize v sekci Dokumenty, byť v poněkud problematické obrazové kvalitě. Mapuje především dlouhodobé následky opoziční smlouvy a opět si tu uvědomíte, co zmizelo pod přívalem novějších událostí. Například, že za nástup polokriminální garnitury do bezprostřední blízkosti tehdejšího premiéra Zemana nesla přímou odpovědnost i největší opoziční strana, která podepsala předem, že za prebendy přestane otravovat. Je dobré na to myslet, až bude Václav Klaus před volbou vznešeně mluvit o cti, národu a vlasti.
O Janu Švejnarovi bohužel zatím k dispozici žádný vtipný dokument není. Zahlédnete ho jen ve sboru poradců okolo Václava Havla v dokumentu Občan Havel (oficiální stránky filmu), který jde do kin příští týden. Také doporučuji. I když i tenhle pohled do prezidentské kuchyně (doslova) je vlastně hodně skličující.