Zrušte vánoce

Zrušte vánoce

Zrušte vánoce

Nebudu vám nijak zdlouhavě vysvětlovat, proč je pro mě advent každoročně obdobím upřímné nenávisti ke světu. Mám za to, že každý, kdo je stejně jako já už více než měsíc bombardován „rolničkami“ a „dlouhou nocí“, to musí chápat. To by zlomilo i vola či bytostného optimistu, i když ne každý by to nejradši řešil granátem hozeným do davu.

Já k tomu tak okolo dvacátého nemívám daleko a jsem vděčný za to, že u nás nejsou těžké zbraně běžně ke koupi. Mám prostý a srozumitelný návrh. Pojďme ty vánoce zrušit.
Vážně jsem se snažil během let si tu osobní animozitu vyřešit sám. S úsměvem už od léta širšímu příbuzenstvu vysvětluji, že se OPRAVDU nebudu nijak zlobit, když nedostanu k vánocům OPRAVDU nic. Mé okolí už pochopilo a nenutí mě převážet krabice dárků z místa na místo, nemusím absolvovat šílené rodinné návštěvy s cukrovím, shánět stromeček a vraždit kapra. Zvládám poslední týden v roce přežít bez chronického přežrání. Všechno, co bylo v mé moci, jsem zvládl tak, abych se mohl tvářit, že vánoce v podstatě neexistují. Jenže to nestačí.
Fetišistická upjatost k „veselým a šťastným“ je tak všeobecná, že neuniknete. Abychom si rozuměli. Nemám nic proti vánocům jako svátkům konzumu. Žijeme v konzumní společnosti, tak je pochopitelné, že centrální svátky roku budou především svátky předmětů. Vadí mi ta centralizovaná hromadnost, která změní šestinu roku ve zběsilé pobíhání a směřování k orgasmu jediného večera, kdy čtyřiadvacátého okolo šesté večerní zničeně padneme pod stromeček a v domácnostech ejakulují tuny potrhaného vánočního papíru.
Nemohli bychom tuhle perverzitu nějak decentralizovat? Stejně funguje Valentin a Velikonoce, Josef, Jan, Matěj a Anna, ale tahle nákupní běsnění trvají jen pár dní, neúčastníme se všech a dají se celkem úspěšně přehlédnout. Nebylo by to příjemnější i pro ty, co nakupují a slaví rádi? Nechme vánoce těm, kdo se opravdu autenticky považují za křesťany a slavme svoje nákupní svátky na střídačku v jiném termínu. Bylo by to pohodlnější, já bych snad dojatě zašel i na půlnoční a hlavně bych pravidelně neotravoval týden před vánocemi se stále stejně nenávistnými sloupky.