Al Nobel Gore?

Al Nobel Gore?

Al Nobel Gore?

Pro jistotu jsem si prošel weby několika anglicky psaných světových deníků, abych zjistil, jestli reakce na Nobelovu cenu pro Al Gorea byla všude tak nenávistně zakyslá jako u nás. Trochu mě to uklidnilo. Pokrytecky vysoký účet za elektřinu mu vytýkají i v New York Times. O mezivládním klimatickém panelu OSN se ale už tolik nemluví. To je mnohem nesnadnější terč.


Ze sobotních českých novin máte pocit, že starý dobrý svět se zhroutil a zvítězila klimato-zednářská lobby. Hollywoodizace Nobelovy ceny! Cena pro pokrytce! No, není to poprvé, co tahle cena poněkud vzbuzuje rozpaky. Muhammad Baradej či Jásir Arafat taky nebyli zrovna přesvědčiví kandidáti. Že je Nobelova cena ovlivněna politikou? Že jde o politickou proklamaci? Jistě. A co by to mělo být jiného?! Netroufám si posuzovat vědecké ceny, ale ty za literaturu a mír jsou v posledních letech kombinací ocenění dávno zapomenutých zásluh a budoucích zbožných přání. Hledat v nich analytickou jasnozřivost by bylo stejně naivní, jako za Oscarem očekávat nejlepší film světa. Ale jedno pojmenovává Nobelův výbor přesně. Tohle ocenění říká, že současní politici i vědci považují problém klimatických změn za podstatný. Proto vybrali mezinárodní instituci, která o něm diskutuje, a nejznámějšího popularizátora. Ať si o Nobelově ceně budeme myslet cokoli, problém změny klimatu je dnes v centru pozornosti. Především to tolik štve oponenty, ty české zvlášť. A Gore jako naleštěný popularizátor, co občas přehání, je mile snadný terč.
O dost horší je to s vědeckým panelem OSN. Tahle „instituce“ to už také mnohokrát schytala a Václav Klaus ve svém projevu v OSN žádal ustavení panelu klimaskeptiků. Ale to je typická rána vedle. Za prvé proto, že jestliže se vytýká panelu IPCC, že v něm nejsou jen klimatologové, pak u skeptického panelu by ta společnost byla ještě pestřejší. Většina těch, které Klaus ve své knížce cituje jako oponenty současných „oteplovacích“ názorů, nemá s vědeckou klimatologií nic společného. Ale především, on ten panel po dlouhá léta docela skeptický byl. K přesvědčení, že ke klimatickým změnám dochází a člověk se na nich výrazně podílí, dospěl krůček po krůčku a trvalo to léta. Dokud klimatologové říkali, že se ze současných dat nic konkrétního o změnách klimatu vyvodit nedá, byli to „vědci pracující s tvrdými daty“. Když většinově změnili názor, jsou z nich lovci grantů, co chtějí jen zvyšovat svou důležitost. Ani jedno, ani druhé. Tohle je prostě obvyklý mechanismus, kterým současná globalizovaná civilizace dospívá k většinovému názoru. Nobelova cena je jen drobný folklórní prvek na dozdobení. Takže sice můžeme označit Al Gorea za pokrytce, ale velmi akutní problémy se změnami klimatu nám to řešit nepomůže.