Mají cyklisté zablokovat magistrálu?

Mají cyklisté zablokovat magistrálu?

Mají cyklisté zablokovat magistrálu?

Ne, neděste se, nic takového se nechystá. Probíhá sice Týden mobility, což je mezinárodní akce, která se snaží ve velkých městech propagovat hromadnou a cyklistickou dopravu, ale místní organizátoři z AutoMatu jsou konstruktivní a chápou, že v České republice nejsou blokády a razantní akce populární. Bohužel.



Ten problém je obecnější. Starší generace zelených aktivistů, tak zhruba mezi pětatřicítkou a pětačtyřicítkou, má pocit, že jejich nástupci jsou příliš měkcí. Místo aby razantně protestovali, často na hraně zákona, spolupracují se státními orgány a snaží se dohodnout kompromis. A ten kompromis je prý často tak velký, že spíš než o spolupráci jde o kolaboraci. Musím přiznat, že v téhle obecné rovině s tím moc nesouhlasím, mám pocit, že konstruktivní a věcné oponování třeba některých zákonů, na jejichž přípravě se neziskovky podílejí, mi přijde jako dobrá cesta. Ale přesto uznávám, že na té výhradě něco je. Příklad cyklodopravy v Praze je ilustrativní.
Akce AutoMatu totiž probíhají už tak šestý sedmý rok. Jsou vtipné, hravé (koukněte na auto-mat.cz) a předvádějí, že by město mohlo být příjemnější místo k životu, kdyby dal magistrát víc místa pěším a cyklistům. Jistý posun za ta léta nastal. Dřív považovali pražští radní cyklisty za směšné potížisty a ignorovali je. Dneska s nimi souhlasí, občas jim i něco slíbí, ale jinak se nestane nic. Cyklodoprava v Praze neexistuje, nanejvýš rekreační cyklotrasy na okraji města, ale projet centrem, to je pořád ruská ruleta. Kdy vás někdo sejme, to je jen otázka času a počtu pravděpodobnosti.
Proto tvrdím, že je třeba změnit metody. Jestli se někdo chce dál účastnit práce v cyklokomisích, které nikdo nebere vážně, jeho věc. Já navrhuji zablokovat tu magistrálu. Lidí je na to dost, na poslední jarní cyklojízdu jich přijelo několik tisíc, aby dali najevo, že v tomhle městě taky žijí. Je to totiž jediná možnost, jak vyvést politiky z přesvědčení, že ti hoši a dívky na kolech jsou takoví hodní šmoulové, co se dají vždycky opít rohlíkem. Je někdo pro? Jdu připumpovat kolo.




Související články:

Petr Holec: AUTY PROTI AUTŮM
Tomáš Feřtek: DO SEDEL!
Tomáš Feřtek: MILÍ CYKLISTÉ, BRAŇTE SE!