Případ Havránková. Zvítězili ekoteroristé?

Případ Havránková. Zvítězili ekoteroristé?

Případ Havránková. Zvítězili ekoteroristé?

Ta zpráva nejspíš potěší každého automobilistu. Farmářka Ludmila Havránková, jejíž pozemky brání dokončení dálnice do Hradce Králové, přistoupila na dohodu. Dálnice bude, už nebudete muset kličkovat vesnicemi před Hradcem. Kdo tu vlastně vyhrál? Nabízím dvě verze příběhu.


Ta první říká, že rodina Havránkových jako jediný vlastník pozemků dokázala po léta blokovat veřejně prospěšnou stavbu a stát s tím nebyl schopen nic udělat. Paní Havránková se navíc spojila už před léty s ekologickými aktivisty a prodala jim trucpruh své půdy, aby případné vyvlastňování bylo složitější. Měly by se proto zpřísnit předpisy o vyvlastňování, aby se podobným případům příště předešlo. Jinak vždy zvítězí ekoteroristé.
Druhá verze: Předpisy jsou už dnes dostačující a je naopak dobře, že se vlastník půdy může bránit neomalenému zacházení ze strany státu. Případ paní Havránkové je toho typickou ukázkou. Už někdy v roce 1993 nabízela tehdejšímu Ředitelství silnic a dálnic dohodu o výměně pozemků. Už tehdy se totiž o budoucí dálnici mluvilo, ona restituovala majetek po rodičích, chtěla hospodařit ve velkém a předejít výměnou příštím komplikacím. Celá ta léta ji ale státní orgány buď ignorovaly, nebo jí vyhrožovaly vyvlastněním. Pozemkový fond prodal půdu, o kterou jako o náhradu žádala, někomu jinému. Takže paní Havránková se pak zasekla, pozemky odmítla prodat a řekla, že prostě bude čekat, až stát nějakou půdu na výměnu najde. Že to trvalo dlouhá léta opravdu není její vina. Jde o precedentní případ a snad si politici a vysocí úředníci dají příště větší pozor.
Mně osobně, jak je ostatně už z dikce zřejmé, je bližší ta druhá varianta příběhu. Sleduji ho dlouhá léta a potěšilo mě, že nakonec paní Havránková prosadila svou. I když taky v zácpě před Hradcem občas nadávám.