Tvrdí hoši pana Měkoty

Tvrdí hoši pana Měkoty

Tvrdí hoši pana Měkoty

Na to, že limity těžby hnědého uhlí a případné bourání Horního Jiřetína a Černic jsou opravdu dlouholetý mediální evergreen, vzbudila zpráva o tom, že Mostecká uhelná společnost už neusiluje o prolomení limitů, vlastně docela malou pozornost. Máme ji pochválit za vstřícnost?


Zhruba před rokem oznámil pan Měkota, jinak ředitel Mostecké uhelné, že jeho společnost v žádném případě limity respektovat nebude, ať si vláda, kraj i lidé říkají cokoliv. Pokud obyvatelé vesnic prodají své domy, těžit a bourat se bude.
"Umožňuje to horní zákon, který je podle právních analýz, které jsme si nechali udělat, nadřazen vládním usnesením o územních limitech z roku 1991 i státní energetické koncepci z roku 2004,“ citovaly noviny v dubnu 2006 pana Měkotu i s jeho dodatkem, že horní zákon je nadřazen i zákonu stavebnímu, takže Mostecká uhelná nemusí brát ohled ani na rozvojový plán Ústeckého kraje. Kraj si může okolo Jiřetína a Litvínova naplánovat cokoli, stejně mu tam tvrdí hoši pana Měkoty nechají jen díru. Jako vzorová ukázka arogance je to k nezaplacení a zvlášť kuriózní je to v době, kdy velké firmy tak často mluví o firemní zodpovědnosti a hrají o veřejnou přízeň.
Takže jestli dnes tatáž společnost oznámila, že o prolomení limitů už neusiluje, určitě to není kvůli ohledům na kohokoli. Prostě se v Jiřetíně a Černicích nenašlo dost lidí, kteří by slíbili prodat své domy, i když představitelé MUS celá léta tvrdí, že většina lidí je prodat chce, jen to neříkají nahlas. To rozčílilo ČEZ, který chce v oblasti stavět novou uhelnou elektrárnu (ano, to je ta společnost, co před lety tvrdila, že pokud spustí Temelín, všechny severočeské uhelné elektrárny uzavře) a žaluje MUS pro nesplnění závazků. Z jejich vzájemné korespondence docela hezky vysvítá, jak podobné společnosti postupují. ČEZ si například stěžuje, že po něm MUS chtěla nesplnitelné – zařídit ve vládě zrušení limitů těžby.
Mosteckou uhelnou opravdu není za co chválit. A už vůbec ne za respektování něčeho, co pro ni ještě před rokem vůbec neexistovalo. A můžeme po ní chtít jediné. Aby spolupracovala na odepsání uhelných zásob za limity, protože to je jediné a opravdu definitivní řešení, po němž se dá věřit, že Horní Jiřetín a Černice nezmizí. Pak na ně bude krátký i ten horní superzákon.