Václav II. Neomylný

Někdy si vážně říkám, jestli by pro Česko nebyla monarchie ideální. Národem milovaného Václava I. Pravdomluvného vystřídal neméně obdivovaný Václav II. Neomylný. Navíc se oba Václavové pohybují přesně na té hranici sošnosti a směšnosti, která je pro monarchu ideální. A jak prokázal Václav Klaus v pátečním rozhovoru pro Hospodářské noviny, jeho názorová konzistentnost, jež se nenechá zmanipulovat přízemní realitou, je opravdu obdivuhodná i směšná zároveň.


Na otázku, zda „neexistuje dost empirických důkazů a vlastníma očima viděných skutečností, že člověk planetu ničí a škodí sám sobě?“ Václav Klaus odpověděl: „To je takový nesmysl, že snad větší jsem ještě neslyšel.“ A když novinář udiveně dodal: „Nevěříte, že si ničíme svoji planetu?“, dostalo se mu podrážděné odpovědi: „Budu dělat, že jsem to vůbec neslyšel. To může říkat snad jen pan Al Gore, normální člověk těžko. Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci…“
Tak důslednou názorovou pevnost obdivuji. Pan prezident ještě dodal, že o zlovolnosti environmentalismu píše knížku a že přece všichni vědí, že čím bohatší společnost, tím se ke svému prostředí chová šetrněji. Z čehož vyplývá, že stačí, abychom všichni zbohatli, což se průběžně děje, a prostředí bude zachráněno.
Čeští konzervativci se teď ve vtipných výrocích na toto téma předhánějí. Zatím vítězí prezidentův poradce pan Petr Mach, který prohlásil, že „uhlí, ropa a plyn jsou darem přírody a jejich spalováním uvolňujeme do přírody cenný oxid uhličitý, který je zdrojem pro obnovu života v přírodě,“ ale tohle je také dobré. Jistě, Švýcarsko i Francie vypadají jako zahrádka a bohaté společnosti opravdu berou jako samozřejmou součást kvalitního života ochranu vlastního prostředí. Problém je právě v tom, že především vlastního. Euroamerická civilizace cílevědomě vytlačuje za obzor vlastního vnímání nejen smrt, ale i těžkou práci a důsledky i odpadky svého přežraného životního stylu. Kam? Na východ, do Asie především. Že se Evropa i Amerika zřetelně podílejí na velmi nešetrném čerpání světových zdrojů s velmi nemilými následky, to zase přijde zcela zřejmé mně. A nic na tom nemění, že v té bohatší Evropě se dnes chrání zákonem každý pes a strom. Tohle nevidět vyžaduje mimořádnou ideovou zaťatost. Pokud něco takového tvrdí Václav Klaus, člověk ověnčený mnoha doktoráty, jistě vzdělaný ve všech složitostech světa, ekonomii a sociálních vědách, přijde mi to směšné a trapné. Kdyby to ovšem říkal Václav II. Neomylný, strážce idejí, jež se nikdy nemění, měl bych pochopení. Proto si tak říkám, jestli by nám monarchie opravdu neseděla lépe.

P.S. Ještě doporučení pro prezidentskou kancelář. Opravdu názorný doklad toho, jak bohaté společnosti vytěsňují následky svého životního stylu, najdete ve dvou dokumentárních filmech. Shodou okolností jsou oba rakouské. První se jmenuje Dělníkova smrt, druhý Darwinova noční můra. Varování: při neopatrném sledování hrozí nákaza levičáckým environmentalismem. Ale pan prezident se jí jistě bát nemusí.