Co má společného školné a klimatické změny

Česká konference rektorů prohlásila, že podporuje zavedení školného, a americký prezident Bush sdělil národu, že má šetřit ropou a podporovat obnovitelné zdroje. Co mají ty dva výroky společného? Ještě před pár měsíci by je málokdo považoval za pravděpodobné.


George Bush i čeští rektoři jsou známí (byť jistě ne stejně) svým (neo)konzervatismem. Politická kariéra rodiny Bushů je pevně spojena s těžbou ropy v Americe samotné i „zajišťováním“ světových zdrojů, rektoři českých a moravských vysokých škol si zase nikdy nemínili pálit prsty s tak ožehavým tématem a chtěli vždy více peněz výhradně od státu. Jestliže on i oni tak nečekaně obrátili, je to zajímavé především jako svědectví o proměnlivosti světa a lidských názorů. A není zase tak důležité, jestli momentální pocit ohrožení ze změny klimatu přihřívá víc skleníkový efekt nebo mediální pozornost a zavedení školného v Čechách je v dohledné době reálné. V každém případě to vypovídá o tom, že má smysl dlouhodobě a trpělivě argumentovat i ve zdánlivě beznadějných kauzách. Před deseti lety se řeči o oteplování považovaly za pomatenost, pak za levičáckou úchylku, případně pochybnou vědeckou teorii. Dnes je to součást názorového středního proudu a k odvážnému undergroundu patří naopak ti, kteří ho zpochybňují. Politická reprezentace už nedebatuje o tom, jestli se klima mění, ale co s tím.
Se školným v České republice je to podobné. Argumenty pro jeho zavedení jsou už deset let naprosto stejné. Ostatně osobně si v tomhle směru připadám jako kolovrátek. Každého půl roku zahraju jednou dvakrát stejnou písničku: „Proč školné je třeba zavésti“. Nejdřív to byl asociální pravičácký extremismus, pak se do omrzení opakovalo, že jde o nepřípustnou sociální bariéru a když ani tenhle argument neobstál (právě u nás kvůli neexistenci školného studuje mimořádně málo chudých chytrých mladých lidí), zbyl už jen refrén levicových stran a Zelených, že školné je pro ně nepřijatelné. A samozřejmě masivní odpor těch studentů, kteří už studují. Jenže rektoři českých a moravských vysokých škol dnes nedebatují o tom, zda školné zavést, ale kdy a jak to udělat.
Takže už zbývá jen levice v opozici a paní ministryně Kuchtová, která stále ještě zpívá onen refrén bez sloky, která by někam posunula děj. Přitom by stačilo, aby si přečetla rozhovor, který nedávno Respektu poskytl její vlastní poradce Petr Matějů. Argumenty pro školné tam předkládá jasně a nezpochybnitelně. No a když už i Bush tak nečekaně zezelenal, to by paní Kuchtová a její kolegové mohli pod tíhou argumentů také aspoň trochu zmodrat, ne?