Bartoš, Kuchtová nebo Šojdrová?

Uznávám, že můj pohled na možnou trojkoaliční vládu je poněkud profesně deformovaný. Zajímá mě nejvíc to, čemu politici asi věnují nejméně času. Totiž kdo bude ministrem či ministryní školství. Paní Kopicová jako nestraník téměř jistě odejde a obávám se, že může být jen hůř.


Po galerii ministrů a Petře Buzkové je ministryně Kopicová opravdu překvapení. Je příjemné vidět na státním úřadě někoho, kdo ví, o čem to vlastně rozhoduje, a má jasnou koncepci a příčetné názory. Bohužel, takoví lidé se dostávají na ministerstva obvykle shodou nestandardních okolností. Současná vláda „na skok“ je toho jasným příkladem. V současném trojkoaličním dohadování, kde už pro nestraníky nejspíš nebude místo, jsou pravděpodobné tři možnosti.
Školský expert ODS Walter Bartoš se v problémech reformy orientuje slušně a více ekonomického liberalismu by vzdělávacímu systému prospělo. Jenže pan Bartoš není zrovna oslnivý a průrazný politik, navíc pro jeho stranu je přes všechny řeči školství čímsi na okraji, takže předpokládám, že tohle křeslo při vyjednávání pustí jako první.
Pokud bude považováno za dostatečně neprestižní, připadne Zeleným. Jejich „expertka“ přes školství Dana Kuchtová se sice jako čerstvý politik vcelku osvědčila, ale o vzdělávání ví opravdu málo. Její výhodou je, že si je toho sama nejspíš vědoma. I kdyby se pokusila v ministerské funkci obklopit informovanějšími spolupracovníky, může být přinejlepším jen snadno řiditelnou loutkou ve stylu Petry Buzkové.
Michaela Šojdrová od lidovců se sice školství jako členka příslušného poslaneckého výboru věnuje už léta, ale chraň nás křesťanskodemokratický pánbů od jejího ministrování. Nedávný seminář o státní maturitě, který organizovala a moderovala, byl excelentní ukázkou zmatené nevěcnosti a odborné ignorance. Jen jeden z mnoha veselých detailů: Paní Šojdrová jako nejsilnější důvod, proč rozjet nepřipravenou státní maturitu, uváděla, že „jsme ji přece učitelům slíbili“. Dokonala si v tom rozuměla s okolo sedícími sociálně – demokratickými kolegyněmi.
No tak a teď si vyberte. To je asi opravdu nejlepší, když je vám jako budoucímu premiérovi školství víceméně ukradené.