Klima se mění, jak odpovíme?

„Vědecký konsensus je dnes jasný a nezvratný. Řada vědců, kteří k této otázce dlouho přistupovali spíše obezřetně, nyní potvrzuje, že globální oteplování dosáhlo nebezpečné úrovně. … Těch několik skeptiků, kteří nadále o změně klimatu šíří pochybnosti, je dnes již zcela mimo obraz.“ Tuhle větu jsem neopsal z tiskové zprávy ekologických radikálů, ale aktuálního komentáře generálního tajemníka OSN...

. Docela zajímavé čtení, pokud se pamatujete, že ještě před pár lety byly klimatické změny jen „zbytečné strašení ekologistů“
Nechci tu rozebírat rozsah následků klimatických změn, o nichž jedná právě teď mezinárodní konference v Nairobi. Nepřipadám si k tomu odborně vybavený a jinde se o tom diskutuje kvalifikovaněji. Ostatně závěry zprávy britského ekonoma Nicholase Sterna, oponenturu statistika Bjorna Lomborga i prohlášení Kofiho Annana najdete na webu Hospodářských novin v rubrice Komentáře. Zajímá mě jiná věc. Způsob, jak se o těchhle věcech referují po léta česká media.
Ještě tak před pěti sedmi lety byl každý, kdo se zmínil o riziku globálního oteplování, k smíchu. Nic takového prý neexistuje, tvrdila svorná vědecko – publicistická fronta a kolega Martin Komárek na to téma žertovával ve svých komentářích pokaždé, když v zimě víc mrzlo. Když příznaků a extrémních klimatických jevů přibývalo, komentovali to čeští odborníci na počasí vždy s tím, že z povodní, stěhování ptáků a dalších jevů se nic vyvozovat nedá, protože klima je příliš složitý a komplexní jev s mnoha náhodnými poruchami.
Když byste si prohlédli články tak před třemi lety, zjistili byste, že i skalní „popírači klimatických změn“ už připouštějí jejich existenci, ale tvrdí, že je nezpůsobuje člověk, ale jde o běžnou cyklickou změnu klimatu. Takže nemá smysl nějak omezovat průmysl, protože jeho vliv je zanedbatelný. A dnes? Podobné názory bystě těžko hledali už i v českém tisku, samozřejmě s výjimkou názorů Václava Klause, který bude o zlovolnosti omezovačů lidské a průmyslové svobody upřímně přesvědčen nejspíš i ve chvíli, kdy bude na Hradčanském náměstí mořské vody po kolena. A to přesto, že i největší oponent „ekologických alarmistů“, Dán Bjorn Lomborg, dnes tvrdí, že klimatické změny existují, způsobilo je lidstvo, jen má za to, že investice do Kjótského protokolu a snižování emisí jsou vyhozené peníze a následkům hurikánů by se lépe předešlo tím, že si v Karibiku lidé pořídí na domech důkladnější střechy. Ne, to není vtip.
Netvrdím, že většinový hlas musí být vždy pravdivý a vlastně by mě upřímně potěšilo, kdyby Václav Klaus měl pravdu a humbuk okolo klimatu byl jen bublina. Jen se obávám, že i tentokrát je pan prezident mimo mísu a česká veřejná diskuse k tématu tak deset let za opicemi.