Koupíte si dřevo ze šťastných stromů?

Hromadný potlesk, který sklidila zpráva, že i v Lesy české republiky počítají se zavedením lesnických standardů FSC (jakási lesnická obdoba značky BIO), je sice potěšitelný, ale obávám se, že kromě odborné veřejnosti nikdo netuší, o co se jedná. Přitom je to krok, který by opravdu mohl pomoci řešit jeden z našich nejvážnějších ekologických problémů, dlouhodobě mizerný stav lesů.


Ještě začátkem devadesátých let převažoval názor, že za mimořádně špatný stav lesních porostů u nás mohou hlavně průmyslové exhalace. Ty se ale za posledních patnáct let radikálně snížily a na schnutí našich lesů a leckdy humpoláckém hospodaření v nich to nic nezměnilo. Pořád se sází především smrk, i když postupná změna klimatu napovídá, že se u nás dlouhodobě jen těžko udrží, kácí se na velkých pasekách, kde nezůstane jediný starší strom, o hnojení, postřicích a vápnění ani nemluvě. I když toho posledního, od časů, kdy se ve velkém obsypávaly Jizerské i Krušné hory mletým vápencem, přece jen ubylo. Forest Stewardship Council (FSC) je dohoda, a od ní odvozená značka, která zákazníkovi říká, že dřevo, které kupuje, pochází z lesů, kde se hospodaří jinak. Tedy, že se nekácí holosečně, respektive velikost pasek je omezena, šetří se chemií, sází se pestřejší směs dřevin a malá část lesa se nechává bez zásahu. Ona domluva má ještě více položek, třeba se při ošetřování a práci v lese mají využívat především v místě žijící obyvatelé a podobně.
Opravdu ve skutečnosti nejde o nic moc jiného, než o obdobu značky BIO u potravin. Tam vám také nikdo negarantuje, že budou zdravější, ale značka říká, že byly vyrobeny v hospodářství, které dodržuje jisté standardy šetrné ke krajině i zvířatům. Jestliže ovšem u biomrkve můžete mít více či méně oprávněný pocit, že vám chutná lépe, u fošny se značkou FSC asi nic zvláštního pozorovat nebudete. Vlastně si jen v tu chvíli připlácíte na zdravější les, kam půjdete třeba v neděli. Přestože to pro běžného konzumeristu vypadá trochu nepravděpodobně, je tahle značka dnes zavedená skoro v osmdesáti státech světa a třeba v sousedním Polsku je padesát procent lesů obhospodařováno tímto způsobem. Ale nepropadejme optimismu, v ostatních zemích se to procento pohybuje obvykle mezi pěti a deseti a u nás to doteď bylo sotva jedno procento.
Tak základní informace máte. Budete příště v kutilském gigaobchodu hledat skříňku nebo prkno se značku FSC?