Kardinál zve na Madonnu

Způsob, jakým se hlava české katolické církve zapojila do propagace dvou pražských koncertů Madonny, mi přišel velmi působivý. Mimořádná tisková konference právě týden před akcí. Detailní výčet všeho, co ta populární paní s mikrofonem znesvětí. Opravdu jak z učebnice píáru a marketingu. Copak pan kardinál Vlk neví, že už je stejně beznadějně vyprodáno?


Abych panu kardinálovi nekřivdil, on sám si je vědom, že tahle tiskovka je poněkud dvousečná a stejně jako u Šifry mistra Leonarda je těžké něco odsoudit a zároveň tomu nedělat reklamu. A že ten film si ji vážně nezasloužil. Ale věřící prý chtějí, aby se církev k tak hrubému rouhání jasně postavila. Pomiňme fakt, že já i pan kardinál se vyjadřujeme k něčemu, co známe jen z druhé ruky (nebo že by pan Vlk v arcibiskupském paláci po večerech masochisticky sjížděl záznam?), tohle oficiální odsuzování je spíš hloupé než dvousečné. Věřící, tedy aspoň ty, kteří o veřejné odsuzování stojí, utvrdí v pocitu, že svět je zkažený a nemravný a nechtějí s ním mít nic společného. Což není dobře. A zbytek společnosti, která je ke katolické církvi už tak rezervovaná, si jen potvrdí „že ty černoprdelníci jsou vážně mimo“.
Madonna po celou svou kariéru obratně kombinuje mediální sex s lechtáním nejrůznějších tabu, ale dělá to přesně tak krotce a nevině, aby to zvýšilo prodejnost a neuškodilo. O žádné podstatné sdělení a myšlenku tu nezavadíte. Když s ní má potřebu polemizovat instituce s dvoutisíciletou tradicí, je to spíš k smíchu. A k politování, s jakou ochotou skáče tomu hudebnímu cirkusu se světly a tanci na špek. Kdyby Satan oficiálně protestoval proti tomu, jak vypadá v domě hrůzy na Matějské pouti, také by měl po autoritě.
Navíc se na to dá dívat přesně opačně. Co je na tom neonovém ukřižování vlastně tak urážejícího? Když se kovaná skandalistka rozhodne postavit vystoupení na křesťanské symbolice, znamená to, že přes všechno zesměšňování a tisíciletou únavu pořád má nějakou sdělnost a sílu. A Madonně to můžete věřit. Na rozdíl od pana kardinála se v komunikaci s globální veřejností vyzná dokonale.