Za demošku vyhazov?

Na první pohled je to prosté. Městský strážník Milan Tobiáš byl přistižen, kterak se v civilu a volném čase zúčastnil demonstrace před izraelským velvyslanectvím, kterou organizoval neonacistický Národní odpor a byl od městské policie okamžitě propuštěn pro ztrátu důvěry. Jistě je to lepší, než když policie příchylnost některých svých členů k silným hochům s prapory omlouvá nebo tají. Na druhý pohled už to tak jasné není. On totiž pan Tobiáš má demonstrace rád.

Od protikomunistických přes protipotratové po, třeba, protiparoubkovské či protigrossovské. Dostal tedy padáka prostě proto, že si tentokrát vybral nesprávnou?
Myšlenkový svět bývalého policisty pana Tobiáše pochopíte rychle, stačí otevřít jeho stránku http://mtobias.czechian.net/. Je to takový mudrlantský mix ze Svatého Václava, antikomunismu, lehké protižidovské xenofobie a nijak originálního konzervativismu. Objevné myšlenky tu nehledejte, ale podle měřítek českého internetu jde spíš o kultivovanější produkci. Když se pak podíváte do zdejší fotogalerie, zjistíte, že pan Tobiáš má i v civilu demonstrace a vůbec veřejné akce rád. Takže tu najdete punkery na nějaké protikomunistické akci, protipotratovou demošku pod koněm na Václaváku, kde postávají aktivisté s kočárky, přes rok staré protigrossovské akce, ale třeba i městskou konferenci KDU – ČSL, jejíž je pan Tobiáš zjevným příznivcem. Jde zjevně o člověka, kterého baví veřejně se projevovat. Je to neslučitelné s prací městského strážníka? Nesmí chodit strážníci v civilu na žádnou demonstraci v místě, kde pracují, protože by ve službě mohli na stejné akci „udržovat pořádek“? Nebo nesmí chodit jen na extrémistické akce? A které to jsou? Neonacistické? Antiglobalizační? Technařské? A dostal by pan Tobiáš padáka, kdyby na prvního máje nestál s fotoaparátem v tom protikomunistickém hloučku, ale pod rudým praporem? A dá se považovat pouhá účast na veřejné a povolené akci za důvod ke ztrátě zaměstnání? Vůbec mi to nepřijde tak jednoznačné.