Bursík a Říman, kterak mísiti oheň a vodu

Upřímně řečeno, u jednání mezi šéfem zelených Martinem Bursíkem a manifestačním ekoskeptikem Martinem Římanem o jaderných elektrárnách a železniční dopravě bych chtěl být. To musel být zábavný večírek. Schopnost dohodnout se je u politiků jistě důležitá vlastnost, jenže první obrysy koaliční dohody jasně ukazují, že výsledkem takové dohody může být i prosté prázdné nic.


Vlastně se to ani zeleným ani ODS nedá vyčítat. Obě strany na jednání přinesly to, s čím šly do voleb. Jenže co může vzejít z debaty, když Bursík léta tvrdí, že kamióny patří na železnici, jaderné elektrárny jsou příliš drahý a neperspektivní zdroj energie a uhlí není ta správná budoucnost severních Čech, zatímco vyjednávač ODS Říman si také už roky buduje image jízlivého ekobijce s jasnými názory: železnice patří do šrotu, více dálnic - více prosperity, jádro a uhlí – naše budoucnost, zapomeňte na směšné větrníky.
Jistě jsou to oba inteligentní pánové a nějak se dohodnou, ale výsledek těžko může posunout řešení problémů jakýmkoli směrem. Maximální možný kompromis může být jen v tom, co vláda neudělá. Železnice nebude výrazně omezena, stavbu nových jaderných elektráren (zatím) nebudeme prosazovat, o limitech těžby uhlí budeme dále jednat… To je ale nulový program. Mě by daleko víc zajímalo, co v téhle oblasti vláda opravdu udělá.
Že koaliční dohadování může mít ještě tristnější podobu, je vidět i na obsazování ministerstev. Například ministerstvo školství dostali zelení, i když jejich program je v této pasáži amatérský a program ODS ho převyšuje tak o tři třídy. Výsledek koaliční dohody: možnost znovu podávat více přihlášek na střední školy – rozumné, ale nepříliš důležité, stejné peníze pro soukromé a střední školy – rozumné, ale nic podstatného to nezmění, zrušit přijímací zkoušky na střední a vysoké školy – v zásadě nesmysl, už dnes o podobě zkoušek školy de facto rozhodují samy a není důvod, proč by do toho měl stát mluvit. Co je ale nejhorší, toto jsou zatím jediné priority vlády v oblasti vzdělávání! To myslí vyjednavači vážně? Opět nulový program. Ani slovo o tom, kam má dál směřovat reforma, jak zajistit vzdělávání učitelů, což je základ jakékoli rozumné změny. Prostě nic, vytřou nám zrak přihláškami a zkouškami. No hlavně, že jste se dohodli, dámy a pánové.