Policie se snaží, ale…

Člověk by policisty skoro politoval. Už to vypadalo na happyend, CzaroTekk na Sokolovsku skončil za oboustranných úsměvů technařů i policistů, jen ten první máj se nějak nepodařil. Ztlouct ředitelku odboru lidských práv na Úřadu vlády za to, že narušovala prvomájovou demonstraci neonacistů, to vypadá opravdu spíš jako hodně jedovatý vtip na policejní téma než skutečná událost …


Bohužel, obě ty historky ukazují, že problém opravdu bude na straně (ne)profesionálního chování policie. Protože ty tři tisíce technařů na letišti u Krásna těžko byli jiní technaři než ti, které bylo s pomocí těžké techniky a dýmovnic „nutné“ rozehnat loni u Tachova. Byl to nejspíš podobně chaotický dav lidí, kteří se přijeli bavit. Sem tam někdo zkouřený, sem tam někdo opilecky blábolivý a agresivní, ale opravdu nic, na co byste museli nasadit šik těžkooděnců. A také se ukázalo, že pokud se policie chová jako police – tedy veřejná služba k zajišťování bezpečného průběhu veřejných akcí – žádný problém nenastane. Výsledkem je několik zabavených řidičáků a uklizená louka. Policii v tomhle případě omlouvá alespoň to, že loňské manévry si nevymyslela sama, ale jen plnila úkol – předvést jaké bicepsy má nový premiér Paroubek.
Ten druhý případ je vlastně stejný. Kateřina Jacques je nejen vysoká státní úřednice, ale také kultivovaná dáma po třicítce. Žádná anarchistka s baseballovou pálkou. Zažil jsem ji na nedávné tiskovce Strany zelených a opravdu si nedovedu představit, že by neonacistickou demonstraci narušovala jinak, než že by někde stála s transparentem. Možná něco křičela, nicméně je to člověk, který má o právu na shromažďování a pravomocích policistů docela přesnou představu. Jestli chce policie tvrdit, že jí nezbylo nic jiného, než proti Kateřině Jacques zakročit s pendrekem, zmlátit ji (nejspíš nechtěla jít) a předvést na služebnu, je to přesně totéž jako tvrdit, že na organizaci taneční zábavy potřebuje deset tisíc mužů a obrněné transportéry.
Nicméně letošní první sraz technařů ukázal, že to jde i bez nich. Náckovská demonstrace také určitě nebyla poslední, tak snad příště i v tomhle případě policie složí reparát. Nemá smysl tvrdit, že policajti neonacisty chrání. Vystačíme zatím s konstatováním, že jí prostě k profesionalitě opravdu ještě velký kus cesty chybí.