Vzkaz budoucím ševcům

Upřímně řečeno, převažující tón diskuse pod „ševcovským“ sloupkem z minulého týdne mě překvapil. Nevěřil bych, že je u nás tak rozšířené přesvědčení, že nepotřebujeme více vzdělaných lidí. Tak přidávám sedm věcných argumentů a jednu osobní poznámku.



- Za komunistů se počet gymnazistů v populačním ročníku pohyboval okolo 15 %, dnes je to něco přes 18%. Za šestnáct let žádný velký pokrok, vezmeme-li v úvahu, že v Evropě je běžný přinejmenším dvojnásobek. Záměr ministerstva školství mi tedy přijde naprosto v pořádku. Nebo si opravdu myslíte, že mladí lidé jsou u nás o polovinu hloupější než třeba ve Francii nebo Británii?

- Podobné je to s procentem vysokoškoláků v populaci, ten je u nás také velmi nízký. To uvádím jako argument pro ty, kdo vidí v gymnáziích „jen“ přípravku na vysoké školy. Přitom vztah mezi počtem vysokoškolsky vzdělaných lidí a bohatstvím společnosti je jasný a těžko zpochybnitelný.

- Jak gymnázia, tak vysoké školy opakovaně uvádějí, že „schopných studia“ je mnohem víc, než jsou schopní přijmout. Tvrzení o radikálním poklesu kvality absolventů při zvýšení počtu studijních míst tedy není oprávněné.

- Statistika jasně říká, že nejvíce nezaměstnaných je absolventů učilišť, následují je absolventi středních odborných škol, nejméně nezaměstnaných je mezi absolventy gymnázií.

- Zdvojnásobení počtu míst na klasických humanitních a přírodovědných gymnáziích není příliš pravděpodobné, častější bude pravděpodobně cesta technického lycea – tedy transformované průmyslovky s rozšířeným všeobecným vzděláním. To považuji jednoznačně za dobrou a nutnou cestu. Nejslabší místo odborných škol je v konkurenceschopnosti jejich absolventů při zájmu o další studium.

- Nesměšujme to, že se někdo živí řemeslem (proti tomu nemám ani to nejmenší), a fakt, že někdo absolvuje učiliště (proti těm mám mnohé). Chcete-li se živit slušně řemeslem, potřebujete i jako instalatér dostatek všeobecných znalostí, včetně například matematiky a cizího jazyka, abyste byli schopni založit a vést firmu, pracovat jako expert v zahraničí a podobně. Řemeslo je dobrá životní volba, pokud jste si ji opravdu vybrali a nebyli k ní dotlačeni jen tím, že nemáte kvůli nedostatečnému vzdělání jinou možnost.

- Na „jen“ vyučených mají zájem především velké firmy, které potřebují kusy do montoven v průmyslových zónách. Proč? Takoví lidé nemají možnost volby a neutíkají tolik za lepším. Nevidím důvod, proč takovým firmám jít na ruku.

- Osobní poznámka: Jsem vyučený mechanik – elektronik a docela dlouho a vcelku zdárně jsem se živil rukama, abych věděl, jak vypadá fabrika zevnitř. Zhruba dvacet let jsem strávil mimo Prahu, intelektuálské brýle zatím nenosím, přesto a proto si myslím, co si myslím. Jestli se někdo chce stát „ševcem“, jistě mu v tom nikdo nebrání. Mnozí diskutující by ale byli rádi, aby „ševcem“ byl někdo druhý, ne oni. Jim samotným maturita nesmrdí, jen by si ji rádi ponechali jako privilegium. Přesně tenhle postoj je mi krajně nesympatický.