Ať si paní Paroubková říká, co chce

Pohoršení, které vzbudil výrok paní Paroubkové, že ženy do politiky nepatří, má v sobě hned několik půvabných paradoxů. Ten hlavní spočívá v tom, že dámy, které samy sebe označují za feministky, jsou rozhořčeny, když manželka politika neříká totéž co on. Tomu se říká past korektnosti.


Protože ať to otočíme jakkoli, je kritika paní Paroubkové nemístná. Jistě, v současné Evropě je výrok veřejně sledované dámy, že ona vidí místo žen spíš ve vytváření zázemí pro muže politika a ženy by nejspíš neměly v politice ten pravý nadhled, opravdu nezvyklý. Ale to je tak všechno. Pohoršení, že něco takového by si třeba Cherie Blairová nedovolila, je k smíchu. Doufám, že paní Blairová má prostě na tuhle věc jen jiný názor, ne že je nedobrovolným názorovým zajatcem politické funkce svého manžela. Jistě, i premiér Paroubek tvrdí, že o ženy v politice stojí, ale znamená to, že s ním jeho manželka nesmí nesouhlasit, nebo to alespoň nesmí dát veřejně najevo? Panebože, snad je to samostatně myslící bytost, která nemusí papouškovat stranickou linii svého manžela. Na to není třeba být feminista, aby bylo jasné, že je takový požadavek hloupý a v zásadním rozporu s tím, jak feministky obvykle vidí partnerské vztahy.
Druhá možnost je, že feministky kritizují paní premiérovou z hlediska pohlavního, případně všelidského. Tedy buď že „zradila“ zájmy žen, případně se dostala do rozporu s tím, co je všeobecně přijímané a rozumné. „Že ženy do politiky patří, je tam (v té kultivovanější části Evropy) stejně samozřejmé a přirozené jako dýchání,“ řekla MfD Alena Králíková z Gender Studies. Jenže feminismus stále opakuje, že je všelidskou teorií, již zastávají i mnozí muži. Je-li tomu tak, bude si muset zvyknout, že některé ženy ji naopak nezastávají. A kmenové uvažování ve stylu „my ponižované ženy proti zbytku světa“, nepovede ke kultivovanější politice, ale opravdu jen ke kmenovým šarvátkám. Stejně tak představa, že je-li něco všeobecně přijímané a rozumné, je neslušné na veřejnosti říkat něco jiného, už tu byla a věru se neosvědčila.
Osobně mám za to, že ženy do politiky patří. Tak ať do ní vstoupí a v praxi předvedou, o čem už léta mluví, to je rozumnější cesta, než pérovat někoho za odlišný názor. Třeba svým nadhledem a svěžestí programu přesvědčí i paní Paroubkovou.