Kousek kýče jen pro vás

Zřídil jsem si v počítači složku s názvem Hrůznosti, kam ukládám architektonické skvosty, které vyfotím v Čechách i na Moravě. Dneska mám pro vás jeden excelentní kousek.


Dokonalé dílo i brilantní architektonický kýč mají jedno společné. Udiví vás propracovaností detailů. Čím déle a pozorněji si ho prohlížíte, tím víc vás uchvacuje svou dokonalostí. Perníkovou chaloupku s trpaslíky jsem vyfotil před časem cestou z Valašského Meziříčí do Kroměříže. Fotografuji nepodařené domy už dlouho, ale tenhle mi bere dech způsobem, jak s minimálními náklady, vlastně po domácku, dosahuje maximálního účinku. Ať se podíváte na kterýkoli detail, musíte vzdychnout obdivem. Třeba ten balkon s trpaslíky, balustrádou a čímsi, co připomíná vzpříčený stěžeň. A z druhé strany námořní koš dynamicky se hroutící. Střecha? Dva komíny – chaloupky a k tomu plastiková baňka vesmírného designu. Růžová římsa a nad ní lakované smrkové latičky. Všechny vzpěry, římsy a linie se tu protínají v dokonale nefunkčním a nesmyslném neladu. Nebo ten plot! Březové kůly s čepičkou a k tomu maloměstsky spořádané laťky do obloučku. Nádhera.
Nemám co dodat. Tady jsou slova slabá. Jen doufám, že se k těm fotografiím sem tam vrátíte s požitkem labužníka, jako do občas dělám já.