Za Czechtek nenadávejte policii

Debata o tom, jestli zásah policistů proti proti Czechteku v Mlýnci u Tachova byl přiměřený nebo ne, nemá žádný smysl a jen odvádí pozornost od podstaty problému. Policisté se mohli chovat slušněji, nebo být ještě surovější, nicméně museli udělat, co jim bylo přikázáno. A politické zadání znělo, že technoparty proběhnout nesmí. Tohle zadání určitě nevyslovil nešťastný velitel zásahu, který dostal za úkol splnit nesplnitelné.


Představte si, že jako policista dostanete za úkol zabránit konání litoměřické Zahrady Čech. Jenže je sobota ráno, tisíce rodinek už nasedly do auta a těší se na soutěž o největší jablko. Vaši nadřízení ovšem usoudili, že zahrádkaření je společensky nebezpečná činnost a vybízejí vás přes média k nekompromisnosti. Tak zablokujete dálnici u Lovosic, když bude mít kolona pět kilometrů, obviníte nic nechápající řidiče, že blokují provoz, ty zuřivé pokropíte z vodního děla a zbytek zahrádkářů, který přišel pěšky, budou mezi stánky honit policejní kordony. To by bylo, aby se ten tisícihlavý dav nakonec nerozzuřil a nezačal oplácet policistům stejně. Vyvodili bychom z toho, že zahrádkáři jsou nebezpečně agresivní společenská skupina? Tímhle způsobem lze kriminalizovat kohokoli. Policisté v tom ale byli prakticky nevinně. Odpovědnost je jasně na vedení ministerstva vnitra a politicích, kteří nesmyslně nahnali dvě skupiny lidí na louku u Tachova, aby se tam bezdůvodně popraly. Policisté i technaři jsou stejnou obětí blbého rozhodnutí.
To není nesmyslné přirovnání. Policie má při masové akci, na kterou lidé jedou s představou, že nedělají nic špatného, řídit dopravu a minimalizovat problémy, ne ji rozhánět. A oč je setkání tanečníků techna horší, než setkání zahrádkářů, nebo víc obtěžující, než třeba automobilová rally, kdy také tisíce diváků pošlapou okolo trati kdeco? Dovede si někdo představit, že by si při Velké ceně Brna stěžovali zemědělci na pošlapanou louku a policie by to vyřešila tím, že by motoristické fanoušky z celé Evropy vyhnala a zmlátila?
Techno je zábava, která má jediný problém. Je hlučná a vyžaduje hodně prostoru. Jenže není hlučnější než standardní rockový festival, na který jsme si už zvykli, a jediný vážný problém – dřívější Czechteky se konaly na soukromých pozemcích bez souhlasu majitele – organizátoři letos úspěšně vyřešili. Tak co premiér a ministr vnitra ještě chtějí? Stačilo by minimum vstřícnosti a Czechtek by se od Zahrady Čech a Velké ceny nelišil prakticky ničím. Dnes má techno pod širým nebem příchuť rebelie, za deset let to bude definitivně out zábava pro vyšeptalé čtyřicátníky. Jenže premiér zjevně nechce vyjít vstříc, chce policejní manévry a mediální ohlas, který posílí jeho image rozhodného muže. Dobře mu tak, má co chtěl. V tomhle případě je za nechápavého agresivního blba.