Konec světa? Ještě strpení, prosím.

Těžko byste našli hezčí případ, že média nelze brát moc vážně, a v každém případě ne doslova. Taky jste se lekli nad zprávou, že mezinárodní vědecký panel zjistil, že do deseti let se klima na zemi zhroutí? O oteplování a skleníkovém efektu se píše tak dlouho, že už to veřejnost nijak nevzrušuje, ale takhle atraktivní termín, a když to ještě říkali vědci, na tom si smlsly titulní strany a headliny všech deníků i televizí. Bylo to tak masivní a jednoznačné, navíc s odvoláním na seriózní britské zdroje, že bylo těžké neuvěřit. Osobně mi to bylo podezřelé jen proto, že jsem na stejné téma dělal rozhovor zhruba před měsícem a o žádném takhle jasném termínu se nemluvilo. Že by ti vědci takhle narychlo přišli na něco zásadního?


No samozřejmě že ne. Ve skutečnosti nešlo o žádný vědecký panel, ale setkání politiků, včetně těch konzervativních, kteří se chtějí pokusit přimět i USA a Austrálii k přijetí Kjótského protokolu. Žádné nové informace o globálním oteplování zpráva neobsahovala a onen „konec světa do deseti let“ vznikl údajně omylem (překlep mezi anglickým decade a decades). Takhle přesně to nikdo neví a obvykle se říká, že k zásadním změnám klimatu by mohlo dojít v několika příštích desetiletích.
Jenže obraz skutečnosti je leckdy reálnější než skutečnost sama. Navíc titulky o zhroucení klimatu za dvě pětiletky byly na titulních stranách a věcný článek, který ten omyl uvedl na pravou míru, jsem zatím našel jen v Lidových novinách v sobotní příloze Věda. Je to trochu zneklidňující, že odborní redaktoři a jejich editoři tuhle trapnost neodhalili a otiskli. A ještě pikantnější je, že jediný, kdo se tomu nesmyslu aktivně a hned bránil, bylo Hnutí Duha, které rozeslalo do médií tiskovou zprávu, kde všechny ty omyly uvádělo na pravou míru. To připomínám speciálně pro ty, kterým „ti zelení“ tak pijí krev. Kdybychom se my novináři, co suverénně píšeme o čemkoli, orientovali v odborných problémech alespoň tak, jako mizerně placení aktivisté.