Jděte už do háje s byrokratickým socialismem!

Chtěli byste znovuzavedení výjezdních doložek? Vadilo by vám, kdyby zákon zakazoval vybírat si lékaře případně zdravotní pojišťovnu podle vlastního uvážení? Jedno takové opatření už je na světě. Informace o tom, že podle nového školského zákona si absolvent základní školy smí v prvním kole přijímacích zkoušek podat přihlášku jen na jednu střední školu, pronikla na veřejnost nenápadně a až když zákon podepsal Václav Klaus – starší. Jasně a nekompromisně to kritizoval minulý týden v MfD Václav Klaus, tentokrát mladší, jinak ředitel pražského soukromého gymnázia. Pokud vám to připadá jako banalita, mýlíte se

. Je to podobně agresivní útok na osobní svobodu, jako kdybychom si už nesměli vybrat, kam budeme chodit k lékaři, na jakou základní školu dáme své dítě (tam i tam jsme dřív příslušeli podle místa bydliště, pokud si to nepamatujete), případně jako kdyby poslanci rozhodli, že v zájmu spořádanějšího cestovního ruchu znovu zavedou výjezdní doložky. Až doposud jste mohli vyzkoušet přijímačky na dvě státní a neomezeně soukromých škol – od prestižních po dostatečnou – a pak si vybrat podle toho, kam vás přijali. To bylo pravděpodobně víc svobody, než jsme v očích poslanců schopní unést.
Následky, které bude mít tahle jedna věta v zákoně jsou zásadní. Dnes tu prestižní školu radši nezkusíte – šance je to velmi nejistá – a předem budete hrát na jistotu tam, kde zájem není tak velký. Protože jinak si budete moci vybírat až v druhém kole přijímacích zkoušek a tam je výsledek už naprosto nepředvídatelný a může na vás zbýt škola, kterou nepovažujete ani za dostatečnou. Nový paragraf ubližuje všem, nahrává pouze průměrným školám, které budou mít pravidelný přísun studentů, aniž by se snažily jim něco nového nabídnout.
Opravdu by mě zajímalo, co dělali v Parlamentu všichni ti pravicoví zastánci osobních svobod a kovaní liberálové, když něco takového mohlo projít bez povšimnutí. Na druhé straně přiznávám, že jsem si toho před schválením zákona také nevšiml, to abych se teď netvářil vševědoucně.
Takže doufám jen v to, že realizace takového opatření je mimořádně obtížná. Jak to chtějí kontrolovat? Vznikne centrální registr zájemců o studim s rodnými čísly? Když si někdo podá dvě nebo tři přihlášky na střední školu, stát mu úředně zakáže studium? Opravdu si paní ministryně Buzková myslí, že nám tímhle usnadňuje život a zvyšuje celkovou úroveň vzdělání? Měli bychom ozvat dostatečně nahlas. Pokud se nezačneme socialistickým faulům aktivně bránit, skončíme jednou ve frontě na povolenku opustit tenhle byrokratický kotec.