Třikrát hurá pro socialistu Machovce

Přinejmenším v jednom mě volby potěšily. Dokázaly, že mezi rafinovaností reklamní kampaně a jejím úspěchem není tak přímá souvislost, jak si myslíme. Možná to v případě minerálek a pracích prášků funguje jinak, ale u politiků kupodivu pořád platí, že kromě image lidi zajímá i realita. Protože kdybych měl posuzovat promyšlenost kampaně, neměl by středočeský krajský lídr ČSSD Karel Machovec konkurenci...

. Cílil zcela přesně, takže když jste popojížděli po ucpané státní silnici na jih, sliboval z plakátu prosadit dálnici D3. U Kutné Hory rozvoj průmyslové zóny a u Kolína tvrdil s úsměvem, že zabrání privatizaci nemocnice. Co sliboval na Mělnicku už si nepamatuji, ale také tam měli svůj speciální plakát s poznámkou, že pan Machovec by se vůbec nebránil být krajským hejtmanem. Nebude, ve středních Čechách dopadli socialisté ještě hůř než jinde.
Ale tu reklamní kampaň nezesměšňuji, naopak. Jestliže od politiků, a těch krajských zvlášť, chceme, aby byli co nejkonkrétnější, pan Machovec to splnil dokonale. Navíc takhle rozměrné předvolební sliby se dají dobře archivovat pro případ inventury na konci volebního období. A určitě lepší, než když pan Foldyna, jiný socialistický lídr, na svém billboardu halasně sliboval Za nás bude líp. To mně zdvihlo adrenalin docela spolehlivě. Jiná věc je, že o bezvýhradné prospěšnosti průmyslových zón mám pochybnosti a prosazení dálnice a neprivatizovaná nemocnice pro mě není zrovna to pravé lákadlo. Ale přinejmenším jsem přesně věděl, proč pana Machovce volit nebudu. A nejspíš ho nevolili ani ti, kterým by průmyslová zóna, dálnice a státní nemocnice vyhovovala, protože ze stylu, kterým vede ČSSD stát je jim úzko a ani kdyby sociální demokraté vytapetovali celou republiku, názor o mnoho nezmění.
Vypadalo by to skoro optimisticky, kdyby k volbám nepřišlo jen o málo víc než čtvrtina lidí. Takže jestli tentokrát někdo opravdu selhal, nebyli to ani tak politici jako voliči.