O co je Přibyl horší než Březina a Šlouf?

Milujeme symboly. A nejvíce ty bez valného obsahu. Protože co jiného je na zítřek svolaná demonstrace za odvolání nového vedoucího úřadu vlády Pavla Přibyla. Může snad něco změnit na politické kultuře posledních let, a to i v případě, že by Stanislav Gross ustoupil? Ne. Dá se to považovat za byť pozdní, ale přesto chvályhodné procitnutí a pokus vyrovnat se s minulostí? Ale kdepak. To jen skupina intelektuálů náhodně zareagovala na červený hadr, kterým politici mávají už léta prakticky nepřetržitě.


Demonstrace před Strakovou akademii nemůže dosáhnout ničeho jiného, než jen doplnit komediální trojlístek – odsouzení rozvědčíka Hučína za zpronevěru sedmi tisíc dvou set korun a uvěznění komunisty Hoffmana za porušení telekomunikačního zákona. Tyhle tři historky dokonale svědčí o naší totální bezradnosti při pokusu zvládnout vlastní minulost.
Pana Přibyla se nezastávám. Především proto, že o něm nic, kromě toho, co bylo v novinách, nevím. Mám ale dojem, že svolavatelé demonstrace na tom nejsou lépe. Nevadil jim jako výkonný policista ani jako vysoký úředník ministerstva vnitra. I když tehdy byl, pokud od něj opravdu něco hrozí, potenciálně nebezpečnější. Jenže tehdy si ho nevšimli. Není divu. Kolik takových po státních úřadech je! Rozhodli se demonstrovat až když doputoval na úřad vlády. Proč? Tam přece může škodit mnohem obtížněji. Je na něj totiž příliš vidět. Že je to symbolická funkce? Ale copak není téměř běžné, že v téhle zemi se v blízkosti premiéra a ministrů pohybují podezřelé existence? V čem byl přijatelnější Zemanův podržtaška Březina, šéf olověného týmu Šlouf nebo Kavanův mafián Srba? Když jsme ochotní připustit, aby se takoví lidé jako jsou Zeman, Gross či Kavan pohybovali na špičce politiky, nemůžeme se divit, že s sebou vytáhnou lidi podle svého gusta. A demonstrovat proti těmhle kmánům, to je jen plané fangličkaření, na které budou z naší vůle mocní blahosklonně a pobaveně shlížet. Proč by nám oni, praktici moci, nepopřáli trochu zábavy. Když máme ty symboly tak upřímně rádi.