Boj o školu a dobrou pověst

Za poslední měsíc zavolalo do redakce asi deset lidí, rozhovor to byl vždycky stejný. Ministerstvo školství ruší venkovskou školu tam a tam, je třeba zakročit, škola je pilířem malé obce, to vy si v té Praze vůbec neuvědomujete. Zavolal jsem na ministerstvo, ale tam se bránili, že nic neruší, že to oni ani nemohou, protože školy zřizují jednotlivé obce a na nich je, jestli školu zruší nebo ne.


Rozumíte tomu? Ono to není zase tak složité. Škol je u nás mnoho (zhruba 4 500) a dětí čím dál míň, to už je letitý problém. Norma říká, že škola musí mít na jednu třídu sedmnáct dětí. Ty, které mají méně, musí žádat ministerstvo o výjimku. Je to tak už léta a ministerstvo, rozumně, až dosud výjimky udělovalo, pokud se obec zavázala, že přidá na platy učitelů. Přesto školy zanikaly. Tam, kde už bylo dětí opravdu málo a obec to přišlo příliš draho.
Letos se ministerstvo rozhodlo řešit problém shůry, razantně a neudělených výjimek je několik desítek. Není to šťastné rozhodnutí a znovu se ukazuje, že rozhodovat z ministerstva o něčem, co se děje v Horní Dolní, je nešťastné. Ministerstvo totiž nemá žádnou reálnou možnost zjistit, jestli škola, které výjimku tento rok nedala, je dobrá nebo špatná. Ví o ní opravdu jenom to, že má třeba o deset dětí méně, než je norma. Ministerstvo se hájí tím, že přece žádnou školu neruší, chce jen, aby škola některé ročníky sloučila do jedné třídy tak, aby na jednu bylo oněch požadovaných sedmnáct dětí. Co je na tom špatného?
To je právě ta potíž. Na venkově mají prakticky všechny školy dětí málo, všechny bojují o přežití, snaží se přetáhnout děti od sousedů. Zvěst, že ta a ta škola nedostala VÝJIMKU, se za těchhle podmínek rovná ortelu smrti. Caesar na ministerstvu ukázal palcem dolů a na nešťastníka se sesypou kanibalové z okolí, aby urvali pár školních duší pro sebe. Jenže nebezpečí, že palec dolů bez dostatku informací ukáže právě na nejlepší školu v regionu, kterou z nevědomosti popraví, je naprosto reálné. Opakuje se to stále dokola. V regionech musí o svých životech rozhodovat lidé sami. Na kvalifikovaná rozhodnutí z centra je i tahle malá republika příliš velká.