Budete mít doma Kryštofa?

Je to hezká ukázka, jak snadné je vybydlet nějaké jméno. Jestli se Kryštof opravdu stane krycím názvem pro hromadné nahánění chybujících řidičů a bude měnit jen pořadová čísla, skoro bych odhadoval, že počet novorozených Kryštofů v následujících letech radikálně klesne. Kdo by chtěl mít něco takového každý den doma, že?

Jen za ty poslední dva měsíce se tohle docela obyčejné jméno stalo synonymem Grossovy politicko - bezpečnostní pilnosti a pravidla marketingu říkají, že dobře zavedená značka se neopouští.

Není to nic nového. Adolfů taky po druhé světové válce radikálně ubylo, i když to je příklad dost extrémní. Ale ani Klementa si mezi spolužáky žádného nepamatuji. A stejně tak je v posledních desetiletích podstatně méně Vlast. Nakolik za to může populární ženský magazín nevím, ale úplně bych jeho vliv nepodceňoval. Jinak to s komerční likvidací křestních jmen nebylo zase tak zlé. Jedna žvýkačka se jmenovala Pedro, to u nás moc škody nenadělá, a z poslední doby si vzpomenu jen na Oskara. Až teď ten Kryštof. Ale pokud budou na ministerstvu vnitra tvořiví, mohli by tímhle způsobem nenápadně bojovat proti přehnanému zavádění cizokrajných jmen. Třeba televizně tak sledované zátahy proti divoké prostituci by se mohly jmenovat Sandra, Izabela nebo Laura. Ještě adresnější by bylo pojmenovat tahy proti tunelářům Viktor nebo Fidelis. To by dokonce vypadalo, že mají na vnitru smysl pro humor. A Kryštof? Těžko říct, možná má někdo z podřízených pana ministra rád tu písničku o Lolitě. Vida, to by bylo pěkné jméno pro noční policejní akci proti pedofilům!