Raději nepřemýšlet

Možná jste si těch billboardů taky všimli. Pod titulkem Raději nepřemýšlet letí tisícovky tunelem, na jehož konci je vidět Temelín, druhý – heslo stejné - říká, že nikdo neví, co s jaderným odpadem, a třetí předvádí účet, který každý občan zaplatí za prodělečnou jadernou elektrárnu. Na té kampani je podivných hned několik věcí.

Jednak se, pokud vím, ještě nikdo nepokusil komunikovat s veřejností prostřednictvím billboardů na takhle konkrétní ekologické (ale třeba i ekonomické) téma. To je novinka. Možná by to pro politiky mohla být inspirace a dočkáme se kampaní propagující daňovou reformu nebo nový zákon o odpadech.
Když si najdete internetovou adresu, kterou plakát propaguje (www.spolecne.net) , nic zvláštního se nedozvíte, kromě známých informací, že Temelín je drahý, poruchový a nadbytečný. Trochu víc informací najdete na přidružené adrese www.temelin.com , ale tam vás zase překvapí jiná věc. Stránky mají českou a německou verzi a provozuje je konzultant pro energetiku a také pověřenec Hornorakouské vlády pan Radko Pavlovec. Zvláštní – pověřenec cizí vlády přesvědčuje českou veřejnost, že její elektrárna je drahá a nikdo ji nepotřebuje. Co by asi tak říkali v Horním Rakousku, kdyby tam pověřenec české vlády vedl kampaň na podporu jaderné energetiky?
Zavolal jsem panu Pavlovcovi, byl vstřícný a na mou otázku, jestli mu nepřijde divné, že jako český občan prosazuje zájmy cizí vlády prostřednictvím poněkud kuriózní plakátovací akce, odpověděl, že ne, že i v Čechách je přinejmenším třetina lidí, kteří s Temelínem nesouhlasí a pro politiky jako by neexistovali. A jestliže se nenašel nikdo jiný, kdo by dal peníze na propagaci informací, které on považuje za pravdivé … A pokud jde o billboardy, v odborných kruzích a mezi politiky se snažili diskutovat několik let a k ničemu to nevedlo. Tak teď zkoušejí mluvit přímo s českou veřejností. Snad prý bude vnímavější.
Je to docela lákavé, shodit celou tu záležitost se stolu s tím, ať se v Horním Rakousku starají o své. Potíž je, že argumenty, které za touhle kampaní najdete, jsou docela na místě. Dnes už je těžko zpochybnitelné, že kapacita Temelína je nadbytečná a vyvážíme ji za nízké ceny do zahraničí, zatímco sami platíme za elektřinu víc, než je v Evropě obvyklé. Samozřejmě, že v Horním Rakousku se netrápí našimi účty za elektřinu, bojí se Temelína. A používají ekonomické argumenty, protože jsou účinnější a přesvědčivější, než ty bezpečnostní a ekologické. Zvláštní ale je, že nás samotné ty argumenty tak málo zajímají. Že jsme je vytěsnili na okraj veřejného zájmu a nechceme o nich slyšet. A na mediální scéně se objeví až za rakouské peníze. Na té kampani opravdu je leccos divného, ale zdá se, že za to nemůže hornorakouská vláda. To je naše káva.