Mělo Hnutí Duha zase pravdu?

Navzdory jednoznačné otázce v titulku mám na mysli obecnější problém. Ve čtvrtek minulého týdne zveřejnilo ministerstvo životního prostředí zprávu Světového svazu ochrany přírody o stavu Národního parku Šumava. Veřejnost ten odborný spor zná jako letitou hádku o to, jestli se mají nebo nemají v prvních, přísně chráněných zónách kácet stromy napadené kůrovcem.

Zpráva se jednoznačně staví na stranu těch, kteří kácení odmítali a tvrdili, že postup vedení parku je v rozporu s jeho posláním a konečným cílem – mít na Šumavě přirozený les, který existuje bez lidského zásahu.
O té zprávě se ještě bude mnohokrát diskutovat, mě na ní zajímá jiná věc. Není to totiž poprvé, co se ukázalo, že názory ekologických organizací, často odmítané jako naivismus amatérů, se ukázaly kvalifikovanější než názory odborníků.
Když se začátkem devadesátých let bouraly Libkovice, tvrdili lidé z Duhy, že je bouráme za drahé státní peníze zbytečně, že kvůli obtížným geologickým podmínkám se tam nikdy uhlí těžit nebude. Aktivistický blábol? Důl Koh - i - nor byl zprivatizován a nový majitel ho uzavřel. Těžba uhlí, natož její další rozšiřování, se ukázala jako nerentabilní. Libkovice byly zbourány zbytečně!
Od začátku devadesátých let aktivisté z Hnutí Duha dokolečka opakovali, že Temelín bude velmi nákladná a problematická stavba, jejíž elektřinu nepotřebujeme. Proti tomuhle názoru se se vší autoritou stavěli odborníci i politici. Temelín byl zprovozněn a i nejvášnivější zastánci jaderné energetiky musejí uznat, že jeho produkce je dnes i v nejbližší perspektivě nadbytečná a ČEZ ji vyváží za velmi nízké ceny do zahraničí. To je prostý fakt, ať už si o jaderné energetice myslíme cokoli.
A do třetice Šumava. Ti, kteří se snažili veřejnost upozornit za pomoci poněkud divadelních přímých akcí na problematičnost kácení v prvních zónách parku, byli pokutováni a označováni za extrémisty, kteří chtějí Šumavu zničit. Dnes zpráva zástupců jedné z nejuznávanějších organizací na ochranu přírody prakticky do detailu opakuje argumenty, které vedení národního parku označovalo za naprosto nekvalifikované a doporučuje stejná opatření, jaká navrhovali lidé z Hnutí Duha.
Nerad bych příliš stranil aktivistům, ale co mám dělat. Ten opakující se model mě přivedl k velké skepsi, pokud jde o mínění oficiálních expertů.