Co přinesl den (úterý 29. prosince)

Co přinesl den (úterý 29. prosince)

Co přinesl den (úterý 29. prosince)

Rusko chystá zjevně další test choulostivosti svých bývalých kolonií na blokování dodávek energetických surovin. Tentokrát má jít o ropu. Zkušebními králíky bude ČR, Slovensko a Maďarsko.



Technickou fintou je jako obvykle rusko-ukrajinský spor o platby za ruskou ropu. Ropná blokáda pro ČR nemá podle odborníků znamenat až tak velký problém (vzhledem k ropovodu ze SRN). Rusové ale budou jistě testovat i vstřícnost „starých“ zemí EU vůči postkomunistickým nováčkům v potížích. Vzhledem k tomu, že si Rusové zároveň vytvářejí cesty pro dodávky energetických surovin do Číny (a Čína je energeticky hladová a solventní), může nám být v příštích letech pořádná zima.

Agentura STEM se pokusila vytvořit žebříček nejprospěšnějších českých politiků z období 1989 – 2009. Dala respondentům vybrat z 28 politických „osobností“. Kritérium výběru osobností není úplně jasné. Vyhrál Havel před Klausem. Pozoruhodná je i druhotná informace o tom, na které z testovaných osobností se lidé více nepamatují.

Zemřel známý herec Jaroslav Moučka. V Právu píší, že „byl představitelem bodrých lidových typů“. Zbývá doplnit: zejména těch, na něž se vztahuje zákon 451/1991 Sb. ze dne 4. října 1991, kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České republiky.

Velmi mne těší, když občas v našich novinách narazím na optimistu. Stalo se mi to dnes v LN, když jsem si přečetl „Chlíveček“ Petra Kamberského. Pan Kamberský píše: „Největší cynici soudí, že vyhraje dvojblok ČSSD-KSČM… a že bude pokračovat v pštrosí strategii: hrajeme a rozdáváme dál, jen ještě víc zkásneme bohaté…“ Přiznám se, že jsem supercynik. Považuji za dost pravděpodobné, že vyhraje dvojblok ČSSD-KSČM a tak trochu se nám změní režim.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala