Co přinesl den (úterý 22. prosince)

Co přinesl den (úterý 22. prosince)

Co přinesl den (úterý 22. prosince)

Ministr Pecina chystá po vzoru svého vládního kolegy Janoty balíček. Jeho balíček bude ovšem jiný, protikorupční. Zavádí institut „korunního svědka“, na který nemám silný názor, i když zrovna na větvi z něho nejsem...



Ale hlavně a především zavádí také institut „protikorupčního agenta“ , který bude lidi důvodně podezřelé z korupčních choutek nenápadně povzbuzovat (způsob nebyl v ministrově vystoupení specifikován), aby je pak, pokud projeví náležitou ochotu, mohl buď rovnou sebrat nebo aspoň prásknout. K tiskovce si z důvodů ne zcela jasných přizval nejvyšší státní zástupkyni Veseckou, ta ho v této věci dost dobře podpořit nemohla a taky nepodpořila.

Miloš Balabán otiskl mimořádně významný článek, týkající se Afghánistánu. Jeho epochálnost je naznačena už tím, že vyšel zároveň v Právu a v Mladé frontě Dnes (jenom Lidovky a Hospodářské noviny zaspaly). Článek stojí na tezi, že na konci 70. let minulého století se pokusili Afghánistán dobýt Rusové (pardon, „Sověti“, tak se Rusům v té době říkalo v Právu, kterému se tehdy říkalo Rudé) a pohořeli, kdežto nyní se o totéž pokoušejí američtí imperialisté - a pohoří rovněž. Problém je, že Američané (totiž NATO) nechtějí připustit, aby si v nepřístupné oblasti Asie vytvořily nedefinované síly islámských fanatiků raketové základny a mohly odtud za pár let v pohodě ostřelovat celý svět. Žádná historie se neopakuje, Rusové chtěli jen nestoudně sežrat další kus země v přesvědčení, že to bude hračka jako v „ČSSR“. Místo toho ten stát sice nedobyli, ale úplně rozvrátili a umožnili, aby přešel do rukou islámských fanatiků. Takže USA a NATO se dnes brání před důsledky ruské indolence. A bránit se musí: protože ruský imperialismus se ve svých výbojích odjakživa vyznačoval dosti velkou podělaností a jaderných zbraní by ho ani nenapadlo použít, pokud by neměl jistotu, že soupeř je už úplně bezbranný. Islámští radikálové, jakmile budou mít jaderné zbraně k dispozici, nebudou váhat ani okamžik, zvlášť když budou mít k dispozici rozvrácený a Západem opuštěný Afghánistán, kde vlastně vůbec nebude jasné, kdo tam vládne, kdo a odkud ty rakety vystřeluje a kdo za to vystřelování odpovídá.

Ministerstvo školství připravuje tzv. genderovou příručku, jejímž smyslem bude dovést rovnoprávnost mužů a žen k úplné dokonalosti. Půjde o snahu vymýtit zbytky sexistického jazyka. Původně jsem myslel, že sexismem se označuje mužská sexuální aktivita, projevující se oplzlými narážkami a nemravnými návrhy, je to však podstatně jemnější záležitost: sexismu se dopouštíte např. tenkrát, když shromáždění, jehož aspoň jednou účastnicí je dáma (správně žena, obávám se, že slovo dáma v sobě obsahuje jakýsi sexistický náboj), oslovíte „vážení přátelé“ (správně je: vážené přítelkyně, vážení přátelé). Je třeba, aby se užívalo slov občanka, chemička, porodnice, strážnice ve smyslu samička od občana, chemika, porodníka či strážníka, a ne v tom smyslu, jak se v českém jazyce používala dosud. Některé jazyky bojují proti sexismu od pradávna, např. v těch ugrofinských neexistuje vůbec rod jako gramatická kategorie: když chcete říci v maďarštině učitelka, musíte říci učitel-žena (tanítónő). A dále: je třeba aby se bojovalo proti společensky utvářeným paušalizujícím obecným popisům toho, jak má vypadat muž a jak má vypadat žena (žena tím nabude svobody obejít se bez toho, co různí prasáci nazývají „ňadra“; navíc získá právo nosit mohutný plnovous). Povede to přímo k esteticko-erotické revoluci. Nespokojenci s novými pořádky budou neutralizováni pomocí zahradnických nůžek. Příručka bude nejprve sloužit úředníkům ministerstva školství, posléze učitelům a učitelkám. Učitelstvo projevuje zatím jisté známky rozpaků: např. ředitel ZŠ v Litomyšli prohlásil: „nejsem úplně přesvědčen, že to je to nejpodstatnější, co ve školách potřebujeme“. Autor těchto řádek, nejsa vázán povinností vyjadřovat se ohleduplně k pitomým nápadům ministerských úředníků, by výrok pozměnil v plamennou výzvu: jděte s takovými volovinami/kravinami (všimněte si, že je zde zachována genderová rovnost, a dala by se zachovat i u peprnějších synonym z oblasti anatomie rozmnožovacích orgánů, které se přece jen ostýchám uvést, aby se na mne čtenářky nezlobily) do … Ať žije sexismus!


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala