Co přinesl den (středa 9. prosince)

Co přinesl den (středa 9. prosince)

Co přinesl den (středa 9. prosince)

ČSSD se ve spolupráci s lidovci a zelenými podařilo v&#160podstatě destruovat Janotův úsporný rozpočet. Komunisté podpořili všechny destruktivní návrhy (takže prošly), pro rozpočet však hlasovat nechtěli, bylo jim to málo.



TOP 09 rozpočet nepodpořila. ODS se v té situaci rozhodla hlasování nezúčastnit, protože rozpočtové provizorium považovala za ještě větší zlo. Úplně největší zlo je ovšem situace, kdy vláda (úřednická) a ODS kryjí politiku, kterou by měla provádět sama ČSSD a sama za ni taky nést zodpovědnost. Takto vláda i ODS zbytečně bere kus zodpovědnosti na sebe (a Paroubek jim to po volbách pochopitelně vyčte). To se opravdu nedá dělat nic jiného? Heslo dne by mělo znít: všechna moc Paroubkovi! Ať si teď pěkně sám nadrobí, co si pak bude muset sám sníst. Neschopnost nedělit se (dílem zbytečně a dílem z vychcanosti) o odpovědnost s těmi, kteří vás chtějí zkoupat, je tradiční hřích české politiky. ODS snad pořád ještě věří, že se jí z účasti na této nestydaté a chabě zakamuflované předvolební propagandě podaří vyrazit i něco pro sebe. Také vláda by se snad měla bránit tomu, dělat politiku, kterou jí vnutil někdo jiný, když předtím odmítl její vlastní politiku, na jejímž vytváření se podílel.

Poslanecká sněmovna propustila do dalšího čtení návrh na novelu tzv. náhubkového zákona. Podle ní by média směla zveřejňovat informace z&#160trestního řízení, pokud je to ve veřejném zájmu. O tom, zda je to ve veřejném zájmu, má rozhodnout soud. Co je to veřejný zájem? Jak se to dá objektivizovat? Zákon v této podobě učiní beztrestným mj. zveřejňovat kompromitující materiály na politiky a ovšem i žurnalisty, pokud to soud označí za veřejný zájem. Respektive, napřed se to zveřejní, a pak se bude mudrovat o tom, byl-li to veřejný zájem. Komunisté tohle s chutí a často dělali, nebyli však tak daleko jako my, nepotřebovali na to zákon.

Podle agentury Median si ODS polepšila proti říjnu o 1 % a vede v&#160průzkumu veřejného mínění s 29,5 %, ČSSD ztratila 2,5 % a má 27,1 %. KSČM přibrali a mají 14,2 % (napakovali se na účet ČSSD), TOP 09 ztrácí a má 9 %. Do PS by se dostala ještě KDU-ČSL s 5,6 % a poměrně těsně pod hranicí je Strana zelených (4.4 %). Tento výsledek by zajistil občanským stranám slabou většinou 2 mandátů. Pozoruhodné je, jak se odhady znovu blíží patu.

V tomto divokém zmatku se v Senátu opět projednával zákaz KSČM. Ani v daleko stabilnějším politickém prostředí nelze zrušit třetí nejsilnější stranu ve státě, aniž by to buď a) byla pouze formální šaškárna b) nebo to vedlo k&#160tomu, že by se politika přelila do ulice a přerostla v hromadné násilí. Pokud by to všechno zorganizoval zákonodárný sbor, ztratil by tím nárok na existenci.

Ministr Janota přišel s nápadem, že ministerstvo financí bude v&#160předvolebním boji sloužit jako jakýsi arbitr, který posoudí politické programy jednotlivých stran. To je mimořádně hrubý zásah do předvolební kampaně a příznačné je, že ze všech stran ho akceptovala jenom TOP 09 (a prostodušší KDU-ČSL za té podmínky, že u toho bude mít i své experty). Posoudit efektivnost ekonomických programů mohou a mají nezávislá média a je o tom třeba vést veřejnou debatu. Kdo dal ministerstvu oprávnění k tomu, aby vynášelo závazné verdikty? Obávám se, že TOP 09 a poradci, kteří pokrývají společnou oblast této strany a vlády.




Myslíte si, že má v současné době smysl zakazovat KSČM? Hlasujte v anketě na konci článku.








AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala