Co přinesl den (úterý 8. prosince)

Co přinesl den (úterý 8. prosince)

Co přinesl den (úterý 8. prosince)

Summit Obama – Medvěděv v Praze zřejmě nebude, i&#160když je nepochybné, že by si ho naše země zasloužila. Pyšní se pověstí tvrze demokracie ve střední Evropě a&#160zároveň mostu mezi Východem a Západem...

(který se bohužel podařilo zbudovat jen jako jednosměrku pro tzv. bratrskou pomoc). V poslední době jsme pak prosluli největší ostudou při předsedání EU.

I přesto se nám dostalo takřka zadostiučinění v podobě „8. kongresu Strany evropských socialistů“, který probíhá (symbolicky?) na pražském Výstavišti.
Výstavy socialistických idejí se účastní zástupci 28 stran z 27 evropských zemí (z toho plyne, že v jedné mají socialistické strany hned dvě, snad tam mají ještě nějakou jinou – pokud ne, byl by to dokonalý politický model, o&#160kterém pan Paroubek jistě sní). Předseda ČSSD měl po dvaceti letech opět příležitost oslovit plénum slovy „soudružky a soudruzi“ a svézt se tramvají (jízda tramvají je zjevně technika, díky které socialističtí papaláši splývají s&#160lidem; ne všem se to podle novin hned napoprvé podařilo, jezdit tramvají je náročný technický úkon).
Zvláštního úspěchu docílil předseda parlamentní frakce PES Martin Schulz: řval prý při svém projevu tak intenzivně, že ho bylo slyšet i před budovou, kde se kongres koná. O tom, že je člověkem na svém místě, svědčí nejen forma projevu, ale i obsah: „Když necháme kapitalismus rozhodovat nadále, budou miliony obětí“.
Kdo to je kapitalismus? Zjevně strašidlo, podobně jako komunismus ve známém pamfletu Karla Marxe; naštěstí z věty pana Schulze se dá odvodit i optimistická varianta – pokud se nám podaří včas a rychle obětovat pár milionů lidí, dalšímu rozhodování kapitalismu zabráníme (tato metoda je odzkoušená, objektem experimentu jsme byli i my Češi, skromně dodávám, že částečně z naší vlastní blbosti). Protože „mezinárodní kapitalismus, agresivní spekulace nesmějí pokračovat, je potřeba jim udělat přítrž“, pravil dále pan Schulz. SSSR prý sice padl, ale to neznamená, že padl socialismus. Pro pana Schulze zřejmě socialismus nějak souvisí s&#160Třetím Římem. Z Martina Schulze jde strach - naštěstí je jeho mocný hlasový orgán aspoň prozatím jeho hlavní a jedinou zbraní.
Podle ministra průmyslu Tošovského je Česko na případnou plynovou krizi v zimních měsících připraveno lépe než v loňském roce. Problém bude nejspíš v tom, že Rusové taky.
KSČM přišla s elegantním řešením na likvidaci Ústavu pro studium totality. Archiv bezpečnostních služeb by měl být převeden pod Národní archiv (tj. pod Pecinu, tj. pod Paroubka). Nynější parlament vypadá tak, že by to tam snad dokonce mohlo projít. Pak by už Paroubek po svém volebním vítězství nepotřeboval ústav ani rušit.
Švédské předsednictví nekompromisně požaduje pro nový palestinský stát jako hlavní město východní Jeruzalém, zbytek Evropské unie se kloní k&#160umírněnějšímu řešení, Jeruzalém jako celek bude hlavním městem Izraele i&#160Palestiny. Toto druhé řešení prý převážilo. Chápu, že si někdo může vymyslet to první, i když se mi z toho zvedá žaludek. Jak si někdo může vymyslet to druhé, je mi naprosto nepochopitelné.
Daně zjevně porostou, a to formou pogromu na boháče (tj. ty, co mají roční příjem vyšší než 1,3 milionu Kč). Ostatní občané jsou prozatím v&#160pohodě, neboť, jak říká přítel lidu Paroubek, „do voleb je diskuse o jiných daňových pásmech než pro nejvyšší příjmové skupiny mrtvá“. Jiří Paroubek kandiduje na našeho prosincového, tedy vánočního bobříka vyčůranosti.







AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala