Co přinesl den (pondělí 7. prosince)

Co přinesl den (pondělí 7. prosince)

Co přinesl den (pondělí 7. prosince)

O víkendu proběhl v Brně sjezd Strany zelených. Celkový dojem: poté, co padl radar a Topolánkova vláda, strana přestala být zajímavá a může se soustředit na svůj hlavní úkol, tj. jak si udržet těch 2-4&#160% zbylých příznivců.



Nekonalo se žádné drama, všechny volby proběhly tak, jak proběhnout měly. Současné vedení a předseda Liška má stranu pevně v rukou – vzhledem k tomu, že ztratila v podstatě všechen význam, není to nic těžkého. Zajímavé je jen to, kolik propadlých voličských hlasů pro „pravici“ Paroubkovi nechtě zařídí. Rekord zatím drží Občanské hnutí z roku 1992, bylo to cca 4,5 %. K Občanskému hnutí, ODA a US-DEU přibyla další politická troska z produkce braintrustu prezidenta Havla. (Jde o nyní již opotřebovaný model, teď frčí TOP 09.) Neschopnost pořádně a účelně se politicky zorganizovat a úpornost, s níž opakují tytéž chyby, by si zasloužila lepších cílů. V politickém zápase s rudým blokem budou tyhle hlasy občanskému politickému táboru citelně chybět.

Zemanova nová Strana práv občanů má prý už přes stovku organizací. Co je to platné, když voličů nebude o moc víc. Zemanova doba uplynula. Málo politiků se s tím dovede smířit, a málo z nich se s tím nedovede smířit tak okatě jako Miloš Zeman.

Jiří Paroubek vystoupil s pozdravným projevem na nedělním slavnostním sněmu Ficova Smeru. S Ficem si notoval, zejména pokud jde o nedostatečnost českých a slovenských médií, která doposud zatvrzele vzdorují jejich společnému úsilí o skutečnou, opravdovou svobodu projevu. Až Paroubek vyhraje volby, spojí nepochybně oba braši své síly. Nejsem si úplně jistý, zda to u nás bude někomu opravdu vadit. Povinností médií je přece psát pravdu a ne být svobodná. K tomu, aby média psala pravdu, jak už dávno víme, žádnou svobodu nepotřebují.

Mladá fronta Dnes zveřejnila pozoruhodný rozhovor s americkým klimatologem Stevem Runningem. Pan Running mimo jiné zdůrazňuje, že jediný způsob, jakým můžeme omezit emise oxidu uhličitého, je výrazně snížit naši ekonomickou aktivitu. Pan profesor by měl být důslednější: je třeba snížit veškerou naši aktivitu. Vzorem nám mohou být medvědi: celou zimu prospí a výrazně tak omezí veškeré emise. Myslím, že by nemělo být obtížné přebudovat člověka na tento režim pobývání ve světě. Ostatně, zima je dosti ohavné období a spát je poměrně příjemné.






AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala